Hvordan Windows kunne blitt langt bedre

Å bytte datamaskin er ingen enkel jobb. Her er en idé til hvordan Windows kunne blitt langt bedre. Les nøye, Bill Gates:

Å bytte datamaskin er ingen enkel jobb. Her er en idé til hvordan Windows kunne blitt langt bedre. Les nøye, Bill Gates:

Å bytte datamaskin eller Windows er en frustrerende og tidkrevende jobb - og det er hvis alt fungerer. Det er ikke småtterier du skal huske før du sletter alt og gir fra deg maskinen. Hvis du skal installere ny Windows fra bunnen av må du gjennom samme jobb.

Én ting er dokumenter, men Windows og dine programmer har jo med seg så mye annet. Microsoft eller noen andre burde derfor lage en flytte-agent som kunne løse jobben.

Vi husker ikke selv alt i farten, men skal du flytte vil du ha med deg dokumenter, cookie-filer, innstillingsfiler for mange programmer, e-post og avtaler. Dette er mulig, men du kunne også drømt om å få med programmene dine. At du må installere alle programmer om igjen hvis du må bytte ut Windows, er trolig den største svakheten med Microsofts operativsystem.

En smart flytteagent burde kunne gitt deg et valg om å flytte en lang rekke typer filer til en samlemappe på enten server eller CD-plate. Programmet burde også kunne kopiere ut installerte programmer og de kritiske postene programmene har i lagt inn i Windows Registry.

Underveis burde du få spørsmål om hvilken versjon av Windows, Office og Outlook du vil bytte til. En av våre kollegaer har fått smertelig erfare at å bytte fra Windows 98 SE og Outlook 2000 til Windows 2000 og Outlook 2000 ikke går automatisk slik det burde.

Den tenkten agenten burde kunne kopierer ut det du trengte og etter at du har koblet til ny maskin eller reinstallert Windows, sortere de forskjellige filene og programmene inn på riktig sted igjen.

Agenten burde vært et gratis-verktøy fra Microsoft, for det er selskapet selv som har skapt flytteproblemet. Årsaken er at Microsoft har vevd sine (og andres) programmer inn i Windows som en unnskyldning for å utnytte sitt semimonopol. Hvis operativsystemet blir ustabilt eller du skal bytte maskin, følger altfor mye med når du skal kaste Windows og det er for vanskelig å sortere ut det du trenger å ta vare på.

Hadde Microsoft laget en slik flytte- og oppgraderingshjelp, hadde mye av kritikken mot selskapet dempet seg. Det er følelsen av å være innstengt og fastlåst som tirrer mange brukere.

Til alle Mac- og Linux-brukere som nå vil sende oss en e-post, vennligst les dette først: Vi vet at flytteagenten primært bare trengs for Windows. På Mac og Unix/Linux lever programmer og operativsystemet separate liv, noe som forenkler flytting, bytter og oppgraderinger.

OBS: digi.no har i etterkant fått vite fra flere lesere og Microsoft selv at Windows XP inneholder en Wizard som løser noen av oppgavene vi her foreslår. Files and settings transfer wizard kopiere ut Outlook-filer og Windows-innstillinger, men ikke datafiler, applikasjoner eller innstillinger for andre applikasjoner.

Til toppen