KOMMENTARER

Hvorfor Android, Nokia?

Nokia X-lanseringen er vanskelig å forstå.

Sjef for Nokias mobiltelefonvirksomhet, Stephen Elop, lanserte i dag Nokias X-familie under Mobile World Congress i Barcelona.
Sjef for Nokias mobiltelefonvirksomhet, Stephen Elop, lanserte i dag Nokias X-familie under Mobile World Congress i Barcelona. Bilde: Nokia
24. feb. 2014 - 13:54

Nokia avduket i dag selskapets Android-baserte X-serie med smartmobiler. Riktignok vil produktene leveres helt uten apper og tjenester fra Google, men samtidig vil de konkurrere mot de billigste av Nokias Lumia-telefoner. Når de i tillegg er til forveksling like med Lumia, er det vanskelig å forstå hva Nokia her har tenkt.

Riktignok antyder selskapet i en av dagens pressemeldinger at Nokia X-familien vil være billigere enn de billigste av dagens Windows Phone-mobiler.

– Nå, med introduksjonen av Nokia X-familien med enheter, leverer vi den samme designen, kvaliteten og innovasjonen Nokia er kjent for, til lavere priser for å fange det raskest voksende segmentet i smartmobilmarkedet, sier Bryan Biniak, daglig leder for utviklererfaringer hos Nokia.

Men Nokia oppgir at Nokia X-familien vil koste mellom 89 og 109 euro per enhet. I tillegg kommer avgifter. I Norge tilsvarer dette mellom 930 og 1140 kroner, inkludert mva. Dette er i akkurat det samme prisleiet som Lumia 520 ligger i dag hos norske forhandlere. Lumia 520 har forøvrig vært den mest solgte smartmobilen til Nokia globalt de siste to kvartalene.

Nå skal det likevel tas med at forbrukerelektronikk som mobiltelefoner sjelden selges til veiledende pris, og svært mange kjøper dessuten mobiltelefon via en mobiloperatør til en subsidiert pris. Men dette gjelder da også Lumia-telefonene.

Maskinvaren til Lumia 520 og standardutgaven i X-familien er temmelig identiske. Det gjelder både systembrikken fra Qualcomm, RAM-mengden og skjermen. Men Lumia 520 har dobbelt så stor intern lagringsplass og mer høyoppløst kamera.

Så dagens Lumia 520 er på papiret en vel så bra telefon som Nokia X. Samtidig koster den omtrent det samme. Hvem velger da Nokia X?

Noen vil gjøre det. Noen vil ha en Nokia med Android, også i dette prissegmentet. Men hvilken annen grunn til å velge Nokia X framfor Lumia 520, er vanskelig å få øye på, så lenge prisen er på det nivået som Nokia har oppgitt. Kanskje dette segmentet er så prisfølsomt at 50 til 100 kroner ekstra, er et stort løft?

Når det er vanskelig å finne noen grunn til at kundene skal velge Nokia X, er det enda vanskeligere å finne noen grunn til at Nokia lanserer produktene, antagelig uten særlig stor støtte fra den kommende eieren, Microsoft, som trolig overtar hele mobilvirksomheten til Nokia i løpet av mars.

Det kan være at Nokia ser en mulighet til å kunne selge disse mobilene med litt bedre margin enn det selskapet har med Lumia 520. Samme pris, litt enklere maskinvare og ingen Windows Phone-lisens gir et bedre resultat. Men selskapet må selge en god del slike telefoner før blant utviklingskostnader blir dekket inn. Disse er antagelig betydelige, siden Nokia ikke har lansert noen Android-telefon tidligere.

Dermed er hele lanseringen en liten gåte, som ikke blir mindre av at den skje rett før Microsoft skal overta. Det tyder på at planene om Nokia X var kommet for langt til å kunne stoppes da oppkjøpet ble avtalt. Noe lignende så vi da Nokia lanserte N9-telefonen, selskapets første og eneste Meego-mobil.

Jeg ser ikke bort fra at det kommer flere Android-enheter fra denne avdelingen i framtiden. Men ville det ikke da være lurere å basere disse på billigere maskinvaren enn det Windows Phone allerede støtter?

    Les også:

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.