Hvorfor dreper de Nokia?

KOMMENTAR: Ingen kan seriøst vurdere å kjøpe Windows-mobil nå.

Hvorfor dreper de Nokia?
Nokias konsernsjef (og eks-Microsoft-topp) Stephen Elop ved presentasjonen av Lumia 800 i fjor høst. Kunder gjør lurt i å ikke kjøpe denne, eller noen Nokia-modeller, inntil nye Windows Phone 8 er lansert, mener digi.nos kommentator. Bilde: Nokia

Det er nesten så man kan mistenke dem for å ønske Nokia en snarlig død. Hvorfor ellers kaster Microsoft kull på bålet som brenner under partneren?

I forrige uke ble det klart at Windows Phone, foreløpig en krykke den skadeskutte finske pasienten klamrer seg til, kommer i ny utgave til høsten.

Luftspeiling

Samtidig ble det klart at nye Windows Phone 8 bare blir en luftspeiling for de flere millioner av kunder som har gått til innkjøp av smarttelefon med Windows Phone 7. Ingen slike håndsett vil kunne oppgraderes.

Det inkluderer flaggskipet til Nokia, som i skrivende stund markedsføres tungt både i norsk TV og i nettreklame. Har du en Lumia-modell? Synd for deg.

Fornærmelse

De mest ivrige Nokia-kundene, innovatørene som først løp og kjøpte, blir avspist med en aldri så liten fornærmelse. Alt de får er muligheten til å oppgradere til en kommende «versjon 7.8», der høydepunktet er ny utforming av startskjermen.

Fansen går faktisk glipp av en svært viktig oppgradering i Windows Phone 8. Det er bare de tidligere kundene som tilsynelatende ikke er viktige.

For første gang vil Microsofts mobile plattform dele kjerneteknologi med resten av Windows-porteføljen. Med full støtte for C og C++, også kalt «native code», åpnes det for at hele Microsofts utviklermiljø vil kunne skape programvare på en enkel måte også til Windows Phone.

Gått på dato

I praksis vil samme applikasjon kunne kjøre på tvers av alle Windows-baserte enheter.

Dette er utvilsomt en styrke for plattformen, men appene vil ikke fungere med gamle dagens håndsett.

Smarttelefoner utstyrt med Windows Phone 7 er dermed allerede gått ut på dato.

Jeg kjøper ikke argumentet om at Lumia 800, som teleselskaper verden over akkurat nå markedsfører som en «kraftig helstøpt bestselger» ikke har god nok maskinvare til å kunne oppgraderes til Windows Phone 8.

Mobiltelefoner lever selvsagt ikke evig. Samtidig er det relativt dyre produkter vi snakker om. Det må være lov å forvente at produktet støttes med oppgraderinger lenger enn bare noen måneder. Hadde jeg vært den uheldige eieren av en ny Nokia-mobil ville jeg følt meg grundig lurt.

Dødsdans

Den falske omtanken fra Microsoft ville antakelig gjort meg rasende. Hør hvordan de pakker inn den triste meldingen til dagens kunder:

«Windows Phone 8 is a generation shift in technology, which means that it will not run on existing hardware. BUT we care deeply about our existing customers and want to keep their phones fresh, so we’re providing the new Start screen in this new update.»

Et Nokia i fritt fall er helt avhengig av å lykkes med Windows Phone. Microsoft har derimot råd til å ta akkurat den tiden de trenger for å bli relevante i dette markedet. Dette ser mer og mer ut som en dødsdans for det finske industrieventyret.

Så hvorfor dreper de Nokia? Ikke vet jeg, men man kan jo mistenke dem for å ønske seg vrakpanten.

    Les også:

Les mer om: