BEDRIFTSTEKNOLOGI

Hvorfor eie når du kan leie?

Leie av IT vokser kraftig. Norske Computer Rental Group leier ut CAD og PC utstyr for over 20 millioner kroner i 1996 i henhold til Stein Bakker. Bill Gates har allerede spådd at abonnement på programvare vil stå for 75% av Microsofts inntekter etter sekelskiftet.

Jens Kanden
29. aug. 1996 - 12:00

Leie av IT utstyr er en relativt ny trend som griper om seg internasjonalt og nå også i Norge. PC Rent, etablert i 1989, var de første som leiet ut IT utstyr i Norge. Etter å ha drevet smått, men lønnsomt i flere år gikk de på en smell i Sverige og meldte selv oppbud i 1996. Computer Rental Group (CR Group), med Stein Bakker i spissen, kjøpte opp restene av PC Rent og er nå Norges største på leie av IT utstyr. CR Group omsatte for snaue 15 millioner kroner i 1995 og satt igjen med 1,5 millioner kroner før skatt, en sunn netto på 10%.

Bill Gates har allerede uttalt at abonnement på programvare vil være en svært viktig inntektskilde for Microsoft. Faktisk spår Gates at i løpet av fem til ti år vil 75% av Microsofts inntekter komme fra abonnement. Analysefirmaet International Data Corp. mener at organisasjoner kan spare 10-50% av kostnadene knyttet til programvare gjennom leieordninger og at leie derfor vil bli mer og mer utbredt.

I Norge har det vært fokusert på salg av PC og programvare og det har etterhvert utviklet seg en rekke leasingordninger, men leie har vært en nesten ikke-eksisterende del av markedet. Stein Bakker, daglig leder i CR Group, håper på å endre dette.

- Vi har fått distribusjonsavtale med Micro Technology Group som tar seg av vareflyten av nye varer. I tillegg satser Telenors Telehuset med over 40 forhandlere hardt på vårt leiekonsept. Alt IT utstyr i Telehuset blir nå profilert med både salgs- og utleiepris, sier Bakker.

- Hvorfor skal folk leie og ikke eie?

- Leie av IT utstyr har mange fordeler. Kapitalbindingen reduseres, og man får full utgiftsføring av hele leiebeløpet i hele leieperioden. Fordi vi tar oss av det gamle utstyret slipper kundene ukuransproblematikken og han får større fleksibilitet. Ved prosjekter eller topper i arbeidsmengden kan han enkelt ta inn mer utstyr i korte perioder uten store investeringer. Ta arkitekt- og ingeniørbransjen hvor det ofte er snakk om store prosjekter over en viss periode. Med vårt CADrent konsept kan kunder få siste nytt innen CAD teknologi for kortere eller lengre perioder uten å binde opp mye kapital eller sitte igjen med ukurant utstyr. Det samme gjelder FLEXrent som virker på samme måte som CADrent, men omfatter PC utstyr. Vi har til og med PCrent for dem som ønsker å leie PC utstyr i svært korte perioder, helt ned til i én dag, sier Bakker.

- Hva gjør dere med utstyret dere får tilbake etter utleieperioden?

- Vi har et teknisk verksted i Fredrikstad som reparerer og klargjør brukt utstyr. Faktisk er det meget stor etterspørsel etter leie av brukt utstyr. Utstyr som ikke kan leies ut blir solgt videre i andre markeder gjennom Telecomputer. Helt utrangert utstyr blir destruert på en miljømessig fornuftig måte, sier Bakker.

I digi:data ser vi at leie og abonnementmodellen for programvare og PC er meget interessant. Bransjen er ved en korsvei og nye omsetnings- og distribusjonsmodeller presser seg frem. Databransjen må tenke nytt i kampen om forbrukere og bedrifter. Leie- og abonnementsordninger er brukt med hell i andre bransjer, tiden er nok moden for databransjen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.