Hvorfor hånd-PC-er ikke husker

Mange har opplevd å ta med seg hånd-PC-en på hytta, eller latt den ligge i bilen en ukes tid uten strøm. Da forsvinner alle data.

- Det er helt vanlig. Alle hånd-PC-er er laget sånn. Det er fordi dataene ligger på en RAM-brikke og ikke på en harddisk, forklarer Ivar Follestad. Han er forretningsansvarlig for Compaqs populære hånd-PC, iPaq.

Follestad forteller at fem prosent av batteriet ligger igjen når man får beskjed om å lade maskinen. Denne strømmengden skal ta vare på dataene. Men hvis maskinen blir liggende en uke - for eksempel i bilen eller på hytta - så slettes alle data.

- Bortsett fra kontaktene i Outlook. Det er en spesialfunksjon iPaq har, men det kan godt hende de andre hånd-PC-ene også har denne funksjonen, sier Follestad. Årsaken er at kontaktdataene ligger der hvor operativsystemet ligger, i ROMen. Dette minnet fungerer som et slags BIOS.

Men dataene er ikke tapt for alltid. Follestad understreker at alt blir gjenopprettet så fort man kobler maskinen opp mot PC-en og synkroniserer. Men om man tar med maskinen på reise, legger inn en mengde nye data, og glemmer å lade, så vil dette gå tapt.

- Det er viktig ar man kobler til strøm hvis maskinen ikke skal brukes på en stund. Man må huske å ta med adapter, og lade maskinen før den går helt tom for strøm, sier han.

'Distré' brukere kan også kjøpe et minnekort som tar backup av alle dataene. Dermed kan alt gjenopprettes.

Den første iPaq-modellen har syv timers brukstid, og normal bruk er, ifølge Follestad, en ukes tid. Den nye modellen, som kommer i disse dager, har ti timers brukstid.

Og salget har gått strålende. - Vi har solgt nærmere 20.000 av den første modellen og har allerede fått inn 1.300 bestillinger på den nye, sier Follestad.

Til toppen