Hvorfor jeg ikke ser på NRK2?

Joda, jeg har fått med meg at Norge har fått en ny TV-kanal. Jeg leser aviser. Det har stått en hel del i avisene om NRK TO (er det ikke det nyskapningen heter, da, eller er det NRK To med liten o, eller NRK TV2 ...?).

Joda, jeg har fått med meg at Norge har fått en ny TV-kanal. Jeg leser aviser. Det har stått en hel del i avisene om NRK TO (er det ikke det nyskapningen heter, da, eller er det NRK To med liten o, eller NRK TV2 ...?).

  • Juss og samfunn

I avisene har det vært bilde av programlederne, enten oppstilt til gruppebilde eller fotografert separat. Javel. Unge Skavlan er jo en hyggelig fyr, og fotogen. Det var også en masse oppstyr med en såkalt performance artist som hadde drukket blekk, eller hva det var, og dette blekket kom ut på den naturlige måten, slik blekk nødvendigvis kommer ut hvis man nå har drukket så mye blekk at blæra ikke kan ta unna alt.

Så hvorfor ser jeg ikke på NRK TO, tro?

Selvfølgelig kan det skyldes at jeg ikke anser at jeg har den nødvendige intellektuelle kapasiteten for å se på den nye kanalen. Med det mener jeg ikke at jeg er så defaitistisk at jeg ikke tror jeg vil greie å forstå en hel del av det som sendes på NRK TO. Nei, det går heller på dette med å ta til seg nye fenomener. "Nye greier", som det heter.

Man blir forstokka med årene og ikke så hypp på nye greier som man var. Er det rett og slett en følelse av avmakt overfor den nye greia fra Marienlyst som gjør at jeg ennå ikke har slått på NRK TO og tatt den minste titt? Det kan ikke være hele forklaringen, for jeg sitter dog daglig i ei lita Internett-sjappe, og det er definitivt en ny greie, som jeg var nysgjerrig på. Og ennå er nysgjerrig på. For jeg forstår ikke noe særlig av det som foregår her i sjappa, og enda mindre av hva som skjer på nettet.

Da NRK TO ble lansert kjente jeg intet av denne nysgjerrigheten, som jeg ennå tross mine 52 år (like mange som det er kort i kortstokken, huttetu) mener å være i besittelse av, fordi nysgjerrighet er en nødvendig drivreim dersom en journalist og skribent skal holde motoren i gang.

Reint praktisk og teknisk var det sånn at det kom opp et oppslag på tavla i oppgangen i blokka der jeg for tida bor om åssen vi beboere skulle finne NRK TO. Jeg studerte oppslaget og tenkte: Dette greier du nok, sin surrehøvding. Det overgår din forstand, men etter tunge timer med prøving og feiling kan det nok hende at du finner den nye kanalen på riktig kanal i apparatet ditt.

Er det bare fordi jeg er en fommel med fjernkontrollen at jeg ikke har fått sett på NRK TO?

I blokka er det kabel-TV og jeg har 59 kanaler. De fleste heter "Foreløpig ute av drift - ta kontakt med Janco", men det er også mange som funker. Det er for eksempel en kanal der de snakker fransk og en der de spiller golf. Jeg får greit inn NRK 1, TV 2, TV3, TVN, SVT1 og SVT2 , men er noe mer i tvil om hvorvidt jeg får inn ZTV og TV pluss. Er , eller var, TV pluss det samme som TV3 pluss? Var det ikke noe som het TV6, og som da burde komme etter TV5, som er der de snakker fransk, men før den kanalen der de alltid spiller golf. Statsministeren lovet oss at vi skulle få dansk TV. Har jeg det? Er det den kanalen som heter TV2, men som ikke er der hvor Per Ståle Lønning er? Eller er det den som nøkternt heter bare 1, i programoversiktene?

Hvor er det blitt av MTV? Er Superchannel gått av lufta? Jeg får NBC - eller er det BBC? - men ikke CNN, såvidt jeg vet. Det er noe tysk på skjermen, men er det 3sat? Hvorfor har jeg ikke Discovery? FilmNet har jeg ihvertfall ikke. Mest sannsynlig har jeg, eller har hatt, eller burde ha hatt, TV1000. Hvis jeg trykker på 10-knappen på fjernkontrollen kommer kanal 10, som jeg burde ha programmert sånn at den viste noe annet enn bare regnvær. Hvis jeg med kontrollen multipilserer 10 med 100, får jeg da inn TV1000? Neida. Men hvor er svensk TV4, og hvor er den nye sportskanalen med Tor Eggen? Eurosport kan det vel ikke være, og når jeg tenker meg om har jeg neppe Eurosport, hvis det ikke er den kanalen der de sender golf, da.

Men hva skal jeg med TV1000 når jeg kommer trøtt og sliten hjem i kveld og TV1000 klokka 23.00 sender en svensk såpeopera som heter "Real World Visby"?

Like lite som jeg behøver svensk såpe trenger jeg flere amerikanske sheriffer. Så hvorfor skal jeg se på NRK TO som sender "Sheriffen" ? Nei, nei, nei! Det er TV2, norsk TV2, ikke svensk eller dansk eller mongolsk TV2, som sender "Sheriffen".

På NRK TO sendes et program om Oscar Wilde som jo burde interessere meg langt inn i margen, siden jeg er forfatter og avviker og all tingen, om ikke reint seksuelt.

I TV-programmet står det at NRK TO vil gi meg "Et portrett av den store dandyen i engelsk litteratur. Han ble dømt til to års tvangsarbeid for homoseksualitet. Han flyktet siden til Paris, der han døde i fattige kår."

Javel, det var jo jævla tragisk. Men jeg vet alt det der. Jeg visste at Wilde var homo, som vi sa, før jeg visste om særlig mange andre som var homo. Dessuten har selv jeg, som aldri har sett mye på TV, bortsett fra Sportsrevyen, ganske nylig sett et program, om det ikke var en hel serie, om Wilde.

Oscar Wilde kan jeg dermed trygt overlate til nye seere, unge seere, den typen seere som NRK TO har som hovedmålgruppe. Jeg er en gammal grinebiter av en seer. Finnes det da noe på andre kanaler som kunne muntre meg opp?

Jeg kan se "Lov og rett i L.A." to ganger på rappen, først på svensk TV2 og så på norsk TV2, hvis det ikke er omvendt. Trøbbelet er at det jeg mener bør skje med advokatkontoret i Los Angeles er at det sprenges i lufta, og at alle de som jobber der, bortsett fra han som er handikappet, burde dømmes til livsvarig fengsel. Jeg orker ikke mer kalifornisk advokatsåpe.

Jeg kommer hjem. I heisen møter jeg en nabodame, som jeg aldri har vekslet ett kløyva ord med. Vi bor i en moderne, rimelig dannet blokk der man ikke samtaler unødig med hverandre, men arbeider ved skjerm og ser på skjerm.

"Har du fått inn den nye NRK-kanalen?" spør hun.

"Nei, æ-høm," svarer jeg, litt beskjemmet, som man jo skal framstå som.

"Ikke jeg heller!" utbryter hun, og en stille lykke synes å bre seg over ansiktet hennes.

I kåken står min TV-skjerm der svart og stille, som et tjern i skogen. Takk for det.

Det slår meg at da NRK TO kom på lufta, kan det ikke ha vært bare meg som syntes det faktisk var nok TV i eteren. Mer enn nok. Altfor mye. Mer enn noe magamål tåler. For jeg er altså ikke den eneste som stillferdig boikotter NRK TO.

Vi blir underholdt inntil det uutholdelige.

Vi blir drept med graut pr. kabel.

Vi blir informert til de grader at man for å overleve ikke må øse mer info opp i båten, da går den under, det gjelder å øse.

Og skalke lukene. Ja, lukke igjen visse luker, korke noen kanaler.

Men en annen NRK nr. 2-kanal slår jeg på. P2 radio. Det er snart klassisk nattradio.

"Spell litt Schubert for meg 'a, kjære P2," hvisker jeg til radioen. "For sjelefredens skyld."

Sorry, Skavlan.

Til toppen