Hydros superklynge får flerdoblet ytelse

Norges kraftigste datamaskin skal utvides kraftig. Den blir blant de kraftigste maskinene i Europa.

I april fjor skrev digi.no at Hydro hadde bestilt det som skulle bli Norges største klynge fra Dell, et system bestående av blant annet mer enn 500 bladservere, som til sammen har en ytelse på inntil 7,6 teraflops. Nå skal Hydro oppgradere maskinen kraftig.

Dell har levert 260 PowerEdge 1955 bladservere, i tillegg til to frontend/OI-noder, til Hydro. Det samlede systemet vil ifølge Dell få en aggregert ytelse på 20 teraflops, noe som plasserer systemet langt høyere opp på Top500-listen over verdens kraftigste systemer. Maskinene på listen er rangert etter ytelse målt med Linpack, men ifølge Dell ville den oppgraderte maskinen ha havnet på 29. plass på listen fra november i fjor.

Systemet er det sjette kraftigste i verden som er blitt levert av Dell, og det nest kraftigste Dell-systemet i Europa, målt i teoretisk maksimalytelse.

Samlet har de nye serverne som nå blir levert til Hydros en verdi på ca. 13 millioner kroner. Klyngen som ble levert i fjor hadde en verdi på omtrent 20 millioner kroner.

Maskinene skal brukes til å bearbeide geofysiske data knyttet til Hydros oljeprosjekter. Dette innebærer enorme datamengder, og krever derfor svært kraftig maskin- og programvare. Operativsystemet er en Linux-variant levert av Red Hat, mens administrasjonsprogramvaren er levert av Scali.

Til toppen