Hygge-varsler til årtusenskiftet

Flyene vil fly, lampene vil lyse, børsen vil bære seg og bankene vil fortsatt være i stand til å betale. De amerikanske generalprøvene på overgangen til år 2000 er entydig optimistiske. Kan det virkelig stemme?

Flyene vil fly, lampene vil lyse, børsen vil bære seg og bankene vil fortsatt være i stand til å betale. De amerikanske generalprøvene på overgangen til år 2000 er entydig optimistiske. Kan det virkelig stemme?

De siste dagene har vi hørt mye hyggelig om år 2000.

De amerikanske luftfartsmyndighetene (Federal Aviation Authority - FAA) gjennomførte en fire timers test av trafikkontrollsystemet sitt. Flyet som lot seg geleide forbi et framskyndet årtusenskifte merket ingenting. Alle landinger, avganger og omdirigeringer gikk like regelmessig som militærflyene over Adriaterhavet de siste tre ukene.

Informasjonssjefen for Nasdaq-børsen sa forleden følgende etter den siste serien med kompatibilitetstester: "Vi har all grunn til å stole helt og fullt på at våre tjenester ikke vil oppleve noen form for alvorlig avbrytelse, og at investorene vil holdes skadefrie." Testene ble kjørt over fire helger i mars og april, og simulerte 170.000 transaksjoner fordelt på framskutte utgaver av tidsrommet før og etter årtusenskiftet. Testene kostet 55 millioner dollar - eller rundt en times bombing over Jugoslavia.

I noen timer koblet strømleverandørene over hele USA ut sine fiberoptiske og mikrobølgeforbindelser, og formidlet manuelt registrerte måleravlesinger over gammeldags radiosamband heller enn å ty til datasystemene. Lynet skapte visse problemer, men i motsetning til på Balkan, havnet ingen amerikanere i mørket.

Den ellers hyperkritiske senatoren Robert Bennett, leder for senatets år 2000-komité, sa seg svært tilfreds med rapporten som konkluderte med at USAs nasjonalbank, Federal Reserve, ikke vil oppleve dataproblemer ved årtusenskiftet. Dette bør få verdens næringsliv til å juble, siden bankens IT-systemer håndterer daglig 390.000 transaksjoner på til sammen 1300 milliarder dollar.

Slike smålige økonomiske betraktninger bekymrer ingen i Serbia eller Kosovo. Alle har som kjent råd til å krige. Det er freden som er kostbar.

Hvis alt dette stemmer, ligger det an til et problemfritt årtusenskifte over dammen. Hva alle hamstrerne da skal finne på blir jo et luksusproblem. Slike problemer slipper man heldigvis i det tidligere Jugoslavia, der unge menn fra den ene parten svir av livsgrunnlaget for den andre, uten tanke på sin egen flyktningebefolkning fra tidligere tapte kriger.

Alt ser ut til å gå så bra foran årtusenskiftet. Til og med Bill Gates regner med at alt vil fortsette som nå.

Jeg får liksom ikke satt fingeren på hva som ikke stemmer.

Til toppen