Hyggelig høst for PC-kjøpere

For å presse AMD, lover Intel massive priskutt og raskere lanseringer utover høsten. Her er Intels planer:

Skal du kjøpe ny PC, kan det lønne seg å vente litt ut på høsten, da vil du få mer for pengene. Det er nemlig full krig mellom lille AMD og store Intel om hvem som skal få selge deg prosessoren i din neste PC.

For AMD har nå kapret 22 prosent av markedet med sine prisgunstige Athlon-brikke og dette finner ikke Intel seg i. Selskapet lover massive priskutt og det har de råd til: I fjor hadde Intel en margin på utrolige 60 prosent - selskapet satt med andre ord igjen med seks hundre kroner etter å ha solgt en prosessor til 1.000 kroner. Men med presset fra AMD er marginen nede i - for Intel - stakkarslige 48 prosent.


Intels strategi mot AMD er flerdelt. En går på pris, men Intel håper også at de skal distansere seg fra AMD ved å bytte over til Pentium 4-prosessoren. Intel lanserer derfor den siste versjonen av Pentium 3 allerede i august, foran den tidligere planen.

Allerede mot slutten av året sier Intel at selv svært billige PCer (i USA under 800 dollar) vil ha en Pentium 4-prosessor. For å klare dette, må selskapet virkelig kutte prisene, men når og hvor mye vil man ikke røpe.

For å gjøre dette mulig, skal Intel lansere et nytt brikkesett som lar Pentium 4-prosessoren bruk vanlig DRAM-minne. I dag krever prosessoren den dyrere Rambus-minnetypen.

Intel er dessuten under press av det fallende PC-salget. For det er ikke sikkert at PC-salget vil løfte seg tilbake til gamle høyder. Samtidig håper Intel at mange brukere vil oppgradere maskinen sin når de skal gå over til Windows XP.

For å presse ut AMD har Intel lagt et agressivt løp for nye lanseringer. I løpet av september bryter selskapet 2 Ghz-grensen med en ny versjon av Pentium 4. I løpet av november kommer en 2,2 Ghz-versjon og i løpet av andre kvartal kommer 2,4 Ghz-utgaven.

Til toppen