Hynix kan få 57 prosent straffetoll i USA

USAs handelsdepartement anslår subsidieandelen på Hynix' minnebrikkeeksport til USA til over 57 prosent. EUs avgjørelse kommer 24. april.

USAs handelsdepartement anslår subsidieandelen på Hynix' minnebrikkeeksport til USA til over 57 prosent. EUs avgjørelse kommer 24. april.

Den store koreanske produsenten av minnebrikker, Hynix, kom i store problemer i fjor våres etter å ha avslått et oppkjøpstilbud fra sin amerikanske konkurrent Micron. Den sør-koreanske regjeringen fikk presset finansieringsinstitusjoner i landet til å ordne en redningsaksjon verdt flere milliarder dollar. Da klaget Micron til USAs handelsdepartement om ulovlig statssubsidiering av Hynix, og tyske Infineon leverte en tilsvarende klage til EU-kommisjonen.

Saksgangen i USA går i tre etapper. Den første var et anslag fra handelsdepartementet om hvor mye eventuelle statssubsidier utgjør av Hynix' eksport til USA. Dette anslaget ble offentliggjort i går, og lyder på 57,37 prosent. Hvis anslaget blir stående, vil straffetollen også bli på 57,37 prosent, på alle DRAM-brikker Hynix eksporterte til USA fra 1. januar 2001 til 30. juni 2002. De neste etappene i saksgangen er en endelig innstilling fra handelsdepartementet 14. juni, og en endelig avgjørelse av regjeringsorganet International Trade Commission 45 dager etter det igjen, det vil si 29. juli.

Klagen til Micron omfattet også Samsung. Handelsdepartementet i Washington har avvist denne delen av klagen, etter beregninger som anslår Samsungs subsidieandel til beskjedne 0,16 prosent. Det er altfor lite til at departementet vil vurdere noen form for represalie.

Hynix avviser regnestykket som et brudd på både loven og sannheten. Selskapet slår fast at lånene ble gitt på hevdvunne markedsprinsipper, og ikke har fjerneste likhet med statssubsidiering.

EU-kommisjonens syn på saken skal tilkjennegis 24. april.

Til toppen