BEDRIFTSTEKNOLOGI

Hyper-V blir gratis

Microsoft starter priskrig for å velte VMware av virtualiserings-tronen.

9. sep. 2008 - 14:11

Det er et tegn på en teknologis modenhet og lønnsomhet at Microsoft begynner å bry seg. Slik var det med grafisk brukergrensesnitt, slik var det med Internett, slik var det med servere, slik var det med klynging, og slik er det nå med virtualisering. Trøsten er at når Microsoft har bestemt seg for å innta banen, holder produktene jevnt over høy kvalitet.

Om tretti dager er selskapets hypervisor – den underliggende systemvaren som må til for å dele en fysisk maskin opp i flere virtuelle maskiner med hvert sitt operativsystem – klar til nedlasting i sin endelige versjon.

Hyper-V Server 2008 var opprinnelig priset til 28 dollar per enhet. Microsoft har bestemt seg for å gjøre hypervisoren gratis. Det er de omkringliggende uomgjengelige verktøyene man skal tjene penger på, det vil si System Center og Virtual Machine Manager.

En liten detalj: Hyper-V Server 2008 vil ikke leveres med «Live Migration», det vil si evnen til å flytte en aktiv virtuell maskin fra én fysisk maskin til en annen, uten driftsopphold. Dette kommer først med Windows Server 2008 R2.

I går i Bellevue i delstaten Washington holdt Microsoft en storslagen kickoff for sin nye virtualiseringsteknologi. Fysisk til stede var 1000 deltakere fra 56 land, ytterligere tusener fulgte med på webkastingen. I tiden framover skal det holdes 175 liknende samlinger verden over.

Referatene fra virtualiseringskickoffen er lagt ut på Microsofts nettsted, både skriftlig og som lyd og bilde. De er egnet til å gi den uinnvidde inntrykk av at virtualisering er en løsning Microsoft selv har funnet på, og at hensikten er å hjelpe brukerne av Windows og .Net over i den moderne tid. Vi går inn i en epoke der hovedtendensen er «Dynamic IT». Nøkkelen til «Dynamic IT» er virtualisering, og den fremste leverandøren av virtualisering er Microsoft.

Hovedinnledningen i Bellevue ble holdt av Bob Kelly, med tittel «corporate vice president» i avdelingen kalt «Servers and Tools». Åpningsreplikken gikk slik:

– Jeg har hørt mange av dere si at dere betrakter virtualisering som en kritisk måte å gjøre IT-infrastrukturen deres mer effektiv og smidig. Virtualisering er nøkkelen til å gjøre IT mer dynamisk, og vi ønsker å arbeide tett opp til dere og våre partnere, slik at vi kan gjøre virtualisering allestedsnærværende gjennom hele deres IT-infrastruktur.

Kelly viser til at selv om virtualisering står høyt på agendaen til de fleste kundene, selges i dag bare 12 prosent av alle fysiske servere med tanke på at de skal deles opp i virtuelle maskiner. Prognosen går ut på en dobling innen fire år.

Tiden er med andre ord velvalgt for at Microsoft skal tre inn i markedet: Virtualisering er potensielt svært populært, og andre har sørget for at teknologiens grunnleggende konsepter er kjent og anerkjent.

Kelly oppgir tre grunner til å virtualisere. Vi har hørt andre si det før – VMware, Citrix, Novell, IBM, Sun – men det kan ikke sies for ofte. Og det gjør selvfølgelig en forskjell når det er Microsoft som sier det:

  • Reduserte kostnader gjennom mer effektiv drift og ved å spare strøm.
  • Mer effektiv drift fordi det er færre fysiske enheter å holde styr på, det er enklere å avsette ressurser til testing, enklere å legge opp effektiv utdeling av applikasjoner og tjenester til sluttbrukere, lettere å omdisponere ressurser.
  • Større smidighet i forhold til å endre IT-systemene i takt med skiftende behov i forretningen og hos brukerne.

Kelly forteller at Microsoft har investert i virtualisering gjennom flere år – gjennom både oppkjøp og utvikling kan man legge til – og at de akter å ta fenomenet helt ut, fra datasentralen og ut til de enkelte klientene.

– Den kritiske delen av strategien, er at System Center lar deg administrere disse ressursene fra datasentral til pc gjennom én eneste fysisk skjerm.

System Center er produktet som gir styring over både det fysiske og det virtuelle miljøet under ett. Dette produktet er lagt så tett opp til dagens driftsverktøy for Windows-infrastruktur, at det ikke kreves spesiell opplæring for å takle det virtuelle.

Kelly sier det slik:

– Kan du Windows, så kan du virtualisering.

Kelly lover at System Center også vil kunne brukes i en viss type heterogene miljøer, gjennom bidrag fra Sun og Novell.

Partnerne er nemlig viktig for Microsoft. Feltene Kelly nevner er maskinvare, lagring, programvare og tjenester.

er med å belegge at kunder som har prøvd virtualiseringsløsningene deres, har erfart både reduserte kostnader, mer effektiv bruk av IT-ressurser og større smidighet med tanke på IT og forretningen. Flere eksempler ble trukket fram på scenen – i fysisk forstand – mens andre ble vist på video.

Kelly nevnte ikke VMware direkte. At dette selskapet nå seiler opp som Microsofts nye erkekonkurrent ble åpenbart under de to andre hovedinnledningene på kickoffen i Bellevue, hold av henholdsvis Bob Muglia, «senior vice president» i samme forretningsenhet Server and Tools, og Kevin Turner, «Chief Operating Officer» i Microsoft.

For Muglia var det et poeng å få fram hvordan den virtuelle delen av System Center, Virtual Machine Manager 2008, brukes i eksisterende produksjonsmiljø til å administrere servere under VMware ESX 25, med samme grad av kontroll og funksjonalitet som med VMwares egne verktøy.

Turner angrep VMware på kostnadssiden, dels ved en direkte sammenlikning av priser, dels ved å trekke fram en kunde, Vito Forte fra WorleyParsons, med 32 000 brukere fordelt på 40 land og 110 kontorer. Deres erfaring er at Microsoft og VMware tilbyr om lag samme ytelse, at Microsoft er hensiktsmessig i deres miljø, og at Microsoft koster 40 prosent mindre enn VMware.

Med nye lisensregler mener Turner – og dette blir sikkert en gjenganger i markedsføringen framover – at å bruke Microsoft framfor VMware til å virtualisere, koster ned mot en tredel av det VMware koster.

Turner understreket at markedsføringen av Hyper-V og relaterte verktøy vil være knallhard i tiden framover. Han viste til at produktet i Microsofts historie som har opplevd den raskeste veksten ikke er Windows eller Office, men Sharepoint. Kriteriet for denne rangeringen er hvor lang tid det tok for å trekke inn den første milliarden av dollar. Hans mål er å sørge for at virtualiseringsproduktene vokser enda raskere.

Det er ikke vanskelig å innse at VMware har begått en majestetsfornærmelse ved å erobre en nisje som Microsoft higer etter å dominere selv. Straffen er knallharde angrep på pris, teknologi og markedsføring.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.