BEDRIFTSTEKNOLOGI

Hyper-V er et stort skritt fram for Microsoft

Microsofts nye hypervisor og tilliggende tjenester utgjør en alvorlig utfordring for VMware.

13. nov. 2007 - 13:49

Virtualisering er blitt en nøkkelteknologi også for Microsoft. På sin pågående samling TechEd i Barcelona har selskapet kunngjort flere nyheter innen virtualisering, samtidig som de har fortalt at Windows Server 2008 vil komme i hele åtte forskjellige utgaver, hvor av tre med virtualiseringsteknologien Hyper-V, tidligere kjent under kodenavnet «Viridian».

    Les også:

Hyper-V vil først og fremst nå brukerne gjennom de utgavene av Windows Server 2008 som har teknologien som en del av pakken. Hypervisoren vil også tilbys som et separat produkt, døpt Hyper-V Server.

Prisen på Hyper-V Server er oppsiktsvekkende lav: 28 dollar. Det gjenspeiler hvilken utfordring Hyper-V vil være for dagens markedsleder innen x86-virtualisering, VMware.

– Hyper-V Server er beregnet på kunder som ønsker å implementere vår nye virtualiseringsteknologi på servere med 64 bit-utgaven av Windows Server 2003, altså uten å oppgradere til Windows Server 2008, forklarer serversjef Nina Sundberg i Microsoft Norge til digi.no, på telefon fra Barcelona.

Ifølge Sundberg vil Hyper-V Server være tilgjengelig i løpet av andre halvår 2008, mens Windows Server 2008 med integrert Hyper-V vil være i salg i februar.

Uansett hvilken løsning man velger i bunn, vil Hyper-V kunne være vert for både Windows og Linux som gjesteoperativsystemer, begge i 32 og 64 bit-utgaver. Microsoft legger vekt på fire bruksområder: serverkonsolidering, minimering av nedetid og bedre katastrofeberedskap, testing og utvikling, og bedre drift i datasentre.

På den tekniske siden tilbyr Hyper-V støtte til opptil fire prosessorer, allokering av store mengder minne til virtuelle maskiner, fleksible lagringsløsninger, virtuell svitsjing med tanke på bruk av Windows Network Load Balancing, en mer moderne arkitektur for deling av maskinvare, kjapp flytting av virtuelle maskiner fra en fysisk maskin til en annen med mer.

Microsofts satsing på virtualisering gir seg også utslag i nye tjenester, samt tre nye produkter innen driftspakken Microsoft System Center.

Overfor leverandører av alternative plattformer for virtualisering tilbyr Microsoft en «Server Virtualization Validation Program». Hensikten er å validere andre virtualiseringsløsninger med tanke på at de skal kjøre Windows som gjesteoperativsystem, både Server 2008 og tidligere utgaver. Dette programmet skal settes i verk i juni 2008.

Blant de første som skal delta i dette programmer, er Novell. De ser sin deltakelse som ledd i deres og Microsofts felles bestrebelser på å sikre virtualisering i begge retninger mellom Windows på den ene siden, og Suse Linux Enterprise med Xen på den andre.

Overfor driftspersonale tilbys «Virtualization Solution Accelerators»: En samling gratis ressurser og verktøy som skal hjelpe til ved implementering av Hyper-V.

Hensikten med de nye produktene i System Center, er å oppgradere pakken slik at man under ett kan ta seg av alt som har med konfigurering og drift av både fysiske og virtuelle maskiner. De tre nye produktene er:

  • System Center Configuration Manager 2007
  • System Center Data Protection Manager 2007
  • System Center Virtual Machine Manager 2007

Alle disse er tilgjengelige umiddelbart.

Microsoft satser på virtualisering i bredere forstand enn bare virtuelle maskiner på servere.

I mai i fjor kjøpte de Softricity, kjent for Softgrid, et produkt som virtualiserer applikasjoner, og som blant annet Commaxx har bidratt til å gjøre forholdsvis populær i Norge. På TechEd kunngjorde Microsoft et produkt kalt «Application Virtualization 4.5» som en del av pakken «Microsoft Desktop Optimization Pack». Dette er det første Softricity-produktet som distribueres under Microsofts eget varemerke, og den er tilgjengelig som offentlig beta fra Microsoft Connect. Den vil bli tilgjengelig på markedet i løpet av andre halvår 2008. Tidligere er produktet formelt kjent som Softgrid Application Virtualization.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.