Hypertråd lar én Xeon framstå som to

Intel lover Xeon-prosessorer med "hyper-threading", en teknologi der én fysisk prosessor framstår som to logiske prosessorer, innen utgangen av mars.

Intel lover Xeon-prosessorer med "hyper-threading", en teknologi der én fysisk prosessor framstår som to logiske prosessorer, innen utgangen av mars.

Hypertråd-teknologi eller hyper-threading er Intels betegnelse på en prosessorarkitektur som gjør at operativsystem og applikasjoner kan betrakte én prosessor som to logiske prosessorer. Intels implementering av hypertråd er knyttet til noe selskapet kaller "NetBurst" mikroarkitektur, og som blant annet innebærer 144 nye instruksjoner på prosessornivå.

Med dette utvidede instruksjonssettet kan prosessoren organisere innkommende instruksjoner i to parallelle baner og fôre dem med data slik at de opplever det som om de prosesseres samtidig. I virkeligheten svitsjes det fra den ene til den andre med få nanosekunders mellomrom. Hypertråd-arkitekturen kan ifølge Intel gi en ytelsesøkning på opptil 30 prosent, forutsatt at system- og programvare er i stand til å fôre prosessoren med parallelle tråder, en egenskap kjent som "multi-threading". Dette er en egenskap som gjerne er innebygget i aktuell programvare på serversiden, siden den også er påkrevet for å dra nytte av servere med flere prosessorer. Operativsystemer som kan kjøre flere applikasjoner "samtidig" - såkalt "multi-tasking" - tilpasser seg flerprosessormaskiner ved å fordele applikasjonene på parallelle tråder.


De første Xeon-prosessorene med hypertråd-arkitektur skal altså komme på markedet innen utgangen av mars. De vil komme i to utgaver. Den ene - kodenavn Prestonia - er beregnet på to-prosessor servere og arbeidsstasjoner. Den andre - kodenavn Foster MP - er beregnet på servere med fire eller flere prosessorer. Ifølge amerikanske medier er Prestonia allerede tilgjengelig i 2,2 GHz utgave for leverandører av arbeidsstasjoner.

Intel lanserer samtidig et tilbud til utviklere der de mot en avgift på 500 dollar kan bli med på et "Early Access Program" for å lære om hvordan applikasjoner kan legges til rette for å få maksimalt ut av hypertråd-teknologien. Programmet innebærer både opplæring og tilgang på spesielle verktøy.

Ytelsesøkningen som hypertråd innebærer for servere vil ifølge Intel være mest merkbar innen prosessering av web-transaksjoner, på både antall transaksjoner og antall samtidige brukere, og på responstider generelt. For servere og arbeidsstasjoner vil også ytelsen under fleroppgavekjøring økes betraktelig.

Bakgrunnsmateriale fra Intel er tilgjengelig på selskapets nettsted under overskriften Hyper-Threading Technology.

Til toppen