JUSS OG SAMFUNN

Hyrer toppadvokat for å takle Google

Sendte terrorist i døden og forsvarte tobakksgigant.

Googles styreleder, Eric Schmidt, skal forklare seg for amerikanske konkurransemyndigheter, med Federal Trade Commission (FTC) i spissen, i løpet av noen uker. FTC har hyret inn en toppadvokat for å lede prosessen mot søkegiganten.
Googles styreleder, Eric Schmidt, skal forklare seg for amerikanske konkurransemyndigheter, med Federal Trade Commission (FTC) i spissen, i løpet av noen uker. FTC har hyret inn en toppadvokat for å lede prosessen mot søkegiganten. Bilde: Sean Gallup/Getty Images/All Over Press
31. mai 2012 - 09:15

Den amerikanske advokaten Beth Wilkinson er hyret inn av amerikanske konkurransemyndigheter for å lede undersøkelsene FTC har mot søkegiganten Google. Det melder nyhetsbyrået Reuters.

Det er dermed ikke en hvem som helst Eric Schmidt og resten av Googles toppledelse må bryne seg på i prosessen myndighetene har igangsatt mot dem.

Wilkinson er nemlig ikke vant til å tape saker. Hun ledet påtalemaktens arbeid for å få terroristen Timothy McVeigh dødsdømt etter Oklahoma-bomben. Hun har også jobbet for tobakksgiganten Philip Morris for å forsvare selskapet mot søksmål. Tidligere juridisk direktør i selskapet, William Ohlemeyer, sier til Reuters at Wilkinson er en person som «kunne ta armen din og vri den bak ryggen din til du sier nei». Med andre ord: Svært tøff.

Ifølge Reuters spekuleres det derfor at FCT har hyret inn toppadvokaten nettopp for å sende et sterkt signal til Google om at de tar saken svært alvorlig.

Ifølge Bloomberg News skal Eric Schmidt avgi forklaring til amerikanske konkurransemyndigheter i løpet av noen uker. Googles søkemotor er den mest brukte i USA og selskapet beskyldes for å bruke søketjenesten aktivt for å fremme sine egne næringsinteresser på bekostning av konkurrentene.

Også i EU har konkurransemyndighetene startet etterforskning av selskapet, og forrige uke fikk Google tilbud om et forlik. Så langt har de ikke svart positivt på dette. Google mener at de ikke har gjort noe galt.

Når Eric Schmidt blir utspurt av FTC sine granskere i nær fremtid vil han garantert ha tenkt mye på Bill Gates. Microsofts grunnlegger og mangeårige toppsjef satt nemlig i samme situasjon i august 1998. I ettertid mener flere at Gates sin opptreden under denne seansen var avgjørende for at Microsoft ble dratt inn i en svært langdryg juridisk prosess mot amerikanske konkurransemyndigheter.

Den gangen endte det med et forlik, men også et alvorlig omdømmetap for programvaregiganten. Googles skjebne bestemmes kanskje allerede om noen uker.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.