Hytteeiere frustrert over digital-TV

Oslo (NTB-Geir Lillesund): Titusener av hytteeiere og campere føler seg oversett av distributørene av fjernsynsprogrammer. Analoge TV-signaler slås av i tur og orden, og resultatet blir dyrere TV for feriefolket.

Nå håper hytte- og campingvogneiere at TV-distributørene vil komme opp med et digitalt tilbud som passer deres ferieform.

De fleste hytter, caravans og campingbiler i hele landet har i stor grad benyttet seg av analoge TV-signaler. Bruk av parabolantenne er riktignok blitt stadig mer populært, særlig der de analoge TV-signalene har vært dårligere eller fraværende. Og større, nye hyttefelt er blitt kablet av distribusjonsselskaper.

For feriefolk uten parabol eller kabel gis det per i dag bare to muligheter - enten knytte seg til et parabolabonnement, eller til et helårsabonnement hos RiksTV, der eneste éngangsutgift er kjøp av digitaldekoder for bruk mellom vanlig antenne og apparat.

Klar over behovet

En undersøkelse NTB har foretatt, avdekker at TV-distributørene er klar over at det er et behov i fritidsmarkedet for mer kundetilpassede produkter. Og både RiksTV og Canal Digital har slike tilbud - men foreløpig bare på blokken.

- Vi er klar over behovet, og ser nå på om det lar seg gjøre å skreddersy et produkt som passer for hytteeiere, camping- og båtfolket, sier informasjonsdirektør Svein Ove Søreide.

RiksTV disponerer sammen med NRK kapasiteten i det nye digitale bakkenettet, som nå langt på vei er åpnet over hele landet. Nå er det bare lokalsendere i Agder-fylkene, Nord-Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark som gjenstår med åpning november 2008.

Men Svein Ove Søreide i RiksTV kan ikke love noe som helst - nå.

- Det er ikke tatt noen beslutning om at dette produktet skal lages. Før det må praktiske løsninger ivaretas, tidsrommet må vurderes, og vi må beregne kostnader. Men personlig håper jeg at et slikt tilbud blir en realitet i god tid før ferietrafikken starter, sier Søreide.

Jord og himmel

TV-distributørene Canal Digital og Get har i dag ikke anledning til å bruke kapasitet i det nye bakkenettet, og har derfor sine interesser knyttet til kabeloverføring og satellittsendinger som tas ned via parabol. Lengst i vurderingen av å komme hytteeiere og campingfolket i møte med produkter tilpasset ferieforbruket, er Canal Digital.

- Vi gir nå våre kunder et tilbud på dekoder, kort, parabolantenne, kabel og Norgespakke, der de første året betaler engangsutgiftene for det tekniske og ett års abonnement på programpakken. Fra år to betaler kunden bare en liten sum per måned, og vil totalt sett betale atskillig mindre enn i det første år, sier informasjonsansvarlig i Canal Digital, Geir Holen.

Tilpasset behov?

- Vil man fra andre år kunne abonnere for færre måneder enn ett år, og på den måten tilpasse abonnementet til eget feriebehov?

- Dette er noe vi vil se på, men jeg tør ikke tidfeste noen avgjørelse på det spørsmålet, sier Geir Holen.

Direktør for samfunnskontakt i Get, Øyvind Husby, sier til NTB at man der foreløpig ikke har noen planer om skreddersøm av produktet for feriefolket. Han viser til de tilbudene TV-distributøren har på generell basis, men legger til at den dekoderen som er knyttet til Get-abonnement lett kan flyttes fra stua hjemme til hytta eller campingvogna. (©NTB)

Til toppen