Hyundai: Ny milliardinvestor i Teledesic

Bill Gates' drøm om å etablere et bredbåndsnett bestående av 288 satellitter kommer stadig nærmere virkelighet. Nå går den koreanske elektronikkgiganten Hyundai inn i prosjektet med to milliarder kroner.

Initiativet til Teledesic kom opprinnelig fra Craig McCaw, som ble milliardær etter å ha solgt mobiltelefonselskapet sitt til AT&T. Han fikk med seg Microsofts gründer og styreleder Bill Gates, som ser store muligheter i det bredbåndsnettet som Teledesic vil kunne tilby, spesielt med tanke på Internett.

"Internet in the sky" har vært ett av slagordene til Teledesic i arbeidet med å vinne fremtidige brukeres gunst. Men foreløpig er Teledesic bare et papirprosjekt.

Et steg nærmere virkelighet kom prosjektet i vår da Boeing, med innfusjonerte McDonnel Douglas, kom med som deleier i selskapet med fem prosent og opsjon til et tilsvarende aksjekjøp. Boeing er en av verdens største kommersielle tilbydere av kapasitet til satellittoppskyting, noe som nå også inkluderer SeaLaunch, der norske Kværner er medeier. Det er kapasiteten på oppskytninger av satellitter som gjør at skeptikerne mener det er umulig å etablere dette nettet med 288 satellitter i lave jordbaner i år 2002, som er Teledesics plan.

Hyundai Electronics Industries Co., investerer 300 millioner amerikanske dollar (USD) i Teledesic, med begrunnelse i det økende behovet for bredbåndtjenester som Internett vil gi.

Totalt vil investorene i Teledesic investere 5,5 milliarder USD innen 2002 for å få etablert en ferdig kommersiell tjeneste.

Hyundai er fra før involvert med 38 millioner USD i Globalstar, som er et annet satellittprosjekt.

Til toppen