FORBRUKERTEKNOLOGI

I august jublet de for nye grafikkbrikker. Men på bare noen dager er verdien av Nvidia barbert med 190 milliarder

Nvidia-sjef Jensen Huang presenterte den nye Turing-arkitekturen under Siggraph-konferansen i august i år. Salget har derimot ikke tatt av.
Nvidia-sjef Jensen Huang presenterte den nye Turing-arkitekturen under Siggraph-konferansen i august i år. Salget har derimot ikke tatt av. Foto: Nvidia
18. nov. 2018 - 05:00

Nvidia har solgt færre grafikkort enn ventet de siste månedene. Selskapets sjef, Jensen Huang, kaller det hele en «kryptohangover». Nvidias aksje stupte da grafikk-kortprodusenten la frem kvartalsregnskapet. 

Selv om resultatet var solid, falt teknologiselskapets aksje med 17 prosent i etterhandelen. Børsverdier for 190 milliarder kroner forsvant som dugg for solen.

Falt med 42 prosent

Siden 1. oktober har aksjekursen falt med 42 prosent.

– «Kryptohangoveren» har vart lenger enn vi liker. Vi trodde vi hadde gjort en bedre jobb med å styre dynamikken i markedet, konstaterte Huang da han presenterte resultatet til aksjonærene. 

Da interessen for kryptovaluta eksploderte i fjor sommer ville skjermkortprodusenten være med på moroa.

Gasset opp produksjonen

Selskapet gasset opp produksjonen, men klarte allikevel ikke å fylle etterspørselen i markedet. Dermed gikk prisene på skjermkort opp i et forrykende tempo.

Selskapet ba norske forhandlere om å utvise moderasjon når de solgte skjermkort, og norske og utenlandske butikker ble bedt om å maksimalt selge ett kort per kunde. 

Ifølge Hothardware skyldtes denne begrensingen at den internasjonale giganten ikke ville selge grafikkort til mennesker som skulle benytte dem i «digitale gullgruver». Nvidia ville at deres «billig»-kort skulle være forbeholdt dem som skulle bruke dem til spilling. 

Komplett begrenset salget

I januar tok Komplett Nvidia på ordet, og fulgte oppfordringen fra skjermkortprodusenten. I all hovedsak skyldtes prisveksten prisøkning på grafikkortminne. 

Svein-Egil Nielsen er teknologidirektør i Nordic semiconductor. <i>Foto:  Odd Richard Valmot</i>
Svein-Egil Nielsen er teknologidirektør i Nordic semiconductor. Foto:  Odd Richard Valmot

– Her kan det være store svingninger. Minne er et marked som i stor grad prises etter etterspørsel, sier teknologidirektør Svein-Egil Nielsen i Nordic Semiconductor til digi.no.

Han bør vite hva han snakker om. Det norske selskapet sender  årlig ut rundt 300 millioner databrikker i markedet . 

– Prisen på råvarematerialet til elektroniske komponenter holder seg derimot ganske stabil hele tiden. Om den beveger seg, går den gjerne ned. En GPU vil derfor ikke være prissensitiv, argumenterer Nielsen til digi.no. 

Siden toppen i vinter har verdien på kryptovaluta gått på en skikkelig smell. Fra januar har kursen på bitcoin mer enn halvert seg.

I dag koster én bitcoin 5 477 dollar mot rundt 7 300 dollar på samme tid i fjor. På toppen i desember i 2017 kostet én bitcoin 19 300 dollar. 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

Lagrene fulle av grafikkort

Analytiker Kinngai Chan i Summit Insights Group sier til Reuters at Nvidia og butikker verden over har lagrene fulle av grafikkort som baserer seg på Pascal-chipen.

Ifølge analytikeren skyldes den lave etterspørselen flere faktorer, og det er ikke bare kryptovaluta som får skylden.

Chan mener etterspørselen etter grafikkort har gått ned i AI-markedet. Store datasentre som bruker maskinvaren til kunstig intelligens er nemlig heller ikke lenger like interessert i å kjøpe de samme volumene av skjermkort som tidligere.

Videre mener den amerikanske analytikeren Haris Anwar i Investing at tollbarrieren mellom USA og Kina må ta deler av skylden for det begredelige 2. kvartalet. 

– Selskapets store lagerbeholdning kan vise at de nye tolltariffene har startet å sette produsentene i klem, kommenterer Haris Anwar til Reuters

Turing ble lansert

I august lanserte Nvidia Turing-arkitekturen.

GPU-er basert på Turing-arkitekturen vil ha opptil 4608 Cuda-kjerner og støtter opptil 16 000 milliarder flyttalsoperasjoner i parallell med 16 000 milliarder heltallsoperasjoner i sekundet.

Turing-GPU. <i>Foto:  Nvidia</i>
Turing-GPU. Foto:  Nvidia

– Turing er Nvidias viktigste innovasjon innenfor datagrafikk på mer enn et tiår, sa Nvidia-sjef Jensen Huang under sin tale på Siggraph-konferansen.

Samtidig lanserte også den amerikanske teknologigiganten sine første produkter basert på den nye arkitekturen. 

De nye produktene har fått navnene Nvidia Quadro RTX 8000, Quadro RTX 6000 og Quadro RTX 5000.

Målgruppen er designere og kunder som jobber med visuelle effekter i blant annet filmindustrien.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.