BEDRIFTSTEKNOLOGI

I dag dør Flash enda litt mer

Adobe-teknologien mister sitt eneste post-pc-fotfeste.

Adobe Flash og solnedgang.
Adobe Flash og solnedgang. Bilde: digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
15. aug. 2012 - 10:21

Adobe Flash Player er i skrivende stund fortsatt tilgjengelig i Android-markedsplassen Google Play Store, men i løpet av dagen skal Adobe programvaren tilbake for godt for brukere som ikke allerede har installert den på mobilen.

Ingen bør bli overrasket over dette, for det er del av en plan som Adobe kunngjorde allerede i november i fjor. Da kunngjorde selskapet at det vil fokusere på Flash til pc-er. På smartmobiler vil Flash heretter kun brukes i applikasjoner pakket med Adobe AIR. I juni kom Adobe med de nyeste detaljene.

Adobe har sluttet å tilpasse Flash Player til nye Android-enheter og nye Android-versjoner. Dagens utgave kan kjøres sammen med Android 4.0, men Adobe kan ikke garantere at det samme gjelder Android 4.1.

Brukere som i framtiden ønsker å installere Flash Player på Android-enheter, vil likevel kunne laste ned installasjonsfiler fra Adobes arkiv.

Adobes plan fra 2010 om at Flash Player skulle bli utbredt også på smartmobiler, falt usedvanlig raskt i grus. Programvare har kun vært tilgjengelig for Android 2.2 og nyere, og nå er det altså så godt som slutt også for dette. Motstand fra blant annet Apple, i tillegg til betydelig framskritt innen de åpne webteknologiene, har vært avgjørende for dette.

For Adobe dreier det seg likevel bare om et mindre nederlag. Det er ikke Flash Player selskapet tjenester penger på, i alle fall direkte. Det er utviklingsverktøyene. Derfor har selskapet flyttet mer av innsatsen over på tilbudet av webutviklingsverktøy. På smartmobilene og nettbrettene lever Flash-teknologien som nevnt videre i applikasjoner basert på Adobe AIR, som også tilbys til iOS.

Brukere som selv har installert Adobe Flash Player på smartmobilen eller nettbrettet, bør nok vurdere å fjerne den igjen. Det er svært lite mobiltilpasset innhold på nettet som er basert på Flash, samtidig som at Flash Player fortsatt er ganske plaget med sikkerhetsproblemer.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.