I dag går Iridium konk

Senere i dag amerikansk tid vil Iridiums sjebne bli beseglet, og konkurs synes uungåelig siden investorene ikke klarte å forrente en investering på 5 milliarder dollar - 40 milliarder kroner.

Senere i dag amerikansk tid vil Iridiums sjebne bli beseglet, og konkurs synes uungåelig siden investorene ikke klarte å forrente en investering på 5 milliarder dollar - 40 milliarder kroner.

Eierne i Iridium består av Motorola og flere regionale selskap som igjen har lokale finansielle og industrielle eiere.

Den japanske armen av Iridium, Nippon Iridium, har overfor det japanske Post- og teledepartementet bedt om å bli likvidert, etter å ha skaffet seg 4000 kunder. Eierne av selskapet er det japanske teleselskapet DDI med 50 prosent av aksjene, samt Sony og Kyocera. Sistnevnte skulle også lage telefoner til systemet.

Ifølge Reuter må en kjøper melde seg innen klokken åtte i kveld norsk tid om Iridium skal berge unna konkurs.

Lenge så det ut til at mobil-milliardæren Craig McCaw ville kjøpe Iridium ved å slå det sammen med sitt eget planlagte prosjekt Teledesic og satellittselskapet ICO der han også har kjøpt aksjemajoriteten for en billig penge.

Men McCaw trakk seg og har dermed overlatt Iridium til sin skjebne; investorer som ikke vil gå inn med mer penger etter å ha investert 40 milliarder kroner i prosjektet.

På rettshøringen i konkursretten i Southern District of New York senere i dag østamerikansk tid, vil det derfor være lite nytt å høre.

Motorola har allerede varslet kundene om at Iridium ikke kan garantere for tjenester etter midnatt, natt til lørdag, eller klokken 06:00 lørdag morgen.

Hovedårsaken til at Iridium mangler kjøpere er at selskapet ikke tjener penger. I tillegg er kostnadene formidable og beløp seg i januar til over 100 millioner dollar, mens inntektene kun ble 1,5 millioner dollar. Iridium sitter også med en gjeld på 4,4 milliarder dollar, og det var mangelfull oppfølging av gjeldsforpliktelsene som førte til at selskapet ba om konkursbeskyttelse i august i fjor.

Et synlig bevis på markedets manglende tro på selskapet, viser prisen på selskapets gjeldsbrev. Gjeldsbrevet på 45 millioner dollar ble tidligere denne uken solgt for 16 cent per dollar, en halvering siden McCaw var aktuell som Iridium-kjøper.

Til toppen