I dag starter domenekaoset

Fra og med i dag, 19. februar, kan du registrere inntil 15 .no-domener. Men med registreringen følger en rekke plikter du bør gjøre deg kjent med.

Dette domene-frislippet er det mange som har ventet lenge på. Nå behøver man ikke lenger etablere et nytt selskap dersom man vil registrere flere enn ett .no-domene.

Webhostingselskapet Active ISP, som er en europeisk domeneregistrar, advarer allikevel sine kunder mot å registrere eksisterende merke- og bedriftsnavn.

Selskapet merker stor pågang fra kunder som er usikre på hvilke domenenavn man kan registrere uten å risikere reaksjoner i etterkant.

- Mange er også usikre på om de kan bli saksøkt for å eie et domene, mens andre er opptatt av hvordan de kan beskytte sine egne merkevarer, sier administrerende direktør Rolf Larsen i en pressemelding.

- I prinsippet er det kjøperen som faktisk i forkant av søknaden plikter å gjøre seg kjent med navnepolitikken. Kjøperen må selv også forsikre seg om at domenenavnet ikke er i strid med norsk lov eller tredjemanns rettigheter. NORID og Active ISP foretar ingen kontroll av dette. Søkeren bærer selv det fulle ansvar, herunder straffansvar og erstatningsansvar, for følgene av registrering av domenenavnet og bruken av dette, understreker Larsen.

- Rettslig sett er det ingen forskjell mellom rettsvern for varemerker enten det er på Internett eller ei. Innehaver av varemerket kan forfølge saken på bakgrunn av det industrielle vernet som forelå, selv før Internetts tid. Krenkelsespotensialet ligger i at hvem som helst kan søke om å registrere et navn uten at registreringsprosessen avstemmer navnet med offentlige registre som skal verne for eksempel et produktnavn. Vedkommende som bestiller domenet kan risikere bøter og et erstatningskrav, men hvilken rettspraksis som blir ført på dette området gjenstår det likevel å se, sier han.

For å være på den sikre siden mener Active ISP at kunden selv bør undersøke om domenet er vernet for eksempel som firma. Dette kan man finne ut ved å foreta søk i Brønnøysundregistrene. Videre kan Patentstyret opplyse hvorvidt domenet er sammenfallende med et allerede registrert varemerke.

Active ISP anbefaler allikevel at man raskt sikrer seg de domenenavnene man trenger, fordi man med Internett har en ny og viktig kanal for profilering av produkt- og tjenestenavn. Samtidig unngår man kostbare rettstvister i etterkant dersom man i forkant sikrer sine merkenavn, poengterer Larsen.

Til toppen