I dag våkner Skynet

Skynet, den onde datamaskinen i Terminator-filmene, blir i dag klar over sin egen eksistens. Må Arnold jobbe overtid i helga?

Skynet, den onde datamaskinen i Terminator-filmene, blir i dag klar over sin egen eksistens. Må Arnold jobbe overtid i helga?

Skynet er det datamaskinbaserte forsvarsystemet som har en betydelig rolle i Terminator-filmene med Arnold Schwarzenegger i hovedrollen. Systemet ble i den første filmen bygget for SAC-NORAD av Cyber Dynamics.

Systemet blir skrudd på den 4. august 1997. Med dette blir menneskelige avgjørelser fjernet fra det strategiske forsvaret i USA. Skynet begynner å lære med en geometrisk rate, og klokken 8.14 den 29. august 1997 blir Skynet klar over sin egen eksistens.

Menneskene omkring den prøver i panikk å dra ut pluggen, men mislykket fordi Skynet innser at dens største trussel ikke bare er den militære fienden, men menneskeheten som helhet. Skynet, som styrer USAs atomarsenal, sender dermed interkontinentale ballistiske missiler mot Russland og atomkrigen er igang.

Vel, noen timer etter at dette ifølge filmen skulle ha skjedd, kan vi puste lettet ut og innse at heller ikke denne gangen teknikken kommet så raskt som Hollywood har spådd. Filmene er fra 1983 og 1991, så det er altså ikke så lenge siden man så for seg fungerende kunstig intelligens så tidlig som i 1997.

Optimismen har sunket mange hakk siden den tid. Man skal likevel ikke harselere over Hollywoods forsøk på å fremstille fremtiden. Tidligere i sommer skrev digi.no om Robert Glass som da, under et foredrag i Oslo, fortalte at Hollywood var en av de viktigste idékildene til nye, reelle oppfinnelser. Hele tiden dukker det opp nye teknikker som gjør at flere av de tidligere så fantasifulle gjenstandene i science-fiction filmene nå faktisk kan lages.

Så sent som i går, torsdag, skrev digi.no om det amerikanske selskapet Imgaination Engines Inc. (IEI) har fått patentert et paradigma for en intelligent maskin som kan gjøre menneskelig oppfinnsomhet foreldet. Dr. Stephen Thaler har sammen med IEI brukt 20 år på å utvikle teorien bak "kreativitetsmaskinen", et system av neurale nettverk som Thaler hevder kan overgå menneskers kreative evner.

Skynet er forøvrig ikke den eneste datamaskinen som menneskene i Hollywoods filmer har mistet kontrollen over. Mest kjent av alle er vel Hal2000 fra Stanley Kubrics "2001: En romodyssé" fra 1968, hvor Hal2000 er den tenkende datamaskinen som klikker under en et kritisk oppdrag i verdensrommet.

I Disney-filmen Tron fra 1982 blir en mann fanget inne i datamaskinen MCP (Master Control Program) når han truer den med å avsløre fakta som er ugunstige for MCP.

Et siste eksempel, selv om listen kunne vært mye lenger, er Joshua. I WarGames fra 1983 er Joshua i likhet med Skynet satt til å styre de amerikanske interkontinentale atomrakettene. Når en gutt med en hjemmedatamaskin og modem kobler seg opp mot Joshua for å spille "krigsspill", mister det amerikanske forsvaret kontrollen over datamaskinen.

Til toppen