JUSS OG SAMFUNN

I fengsel for prisfikset minne

Fire direktører i Infineon, Europas største brikkeprodusent, skal i amerikansk fengsel.

3. des. 2004 - 09:23

USAs justisdepartement har siden våren 2002 etterforsket det de tror er en sammensvergelse mellom de største leverandører av minnebrikker til PC for å holde et kunstig høyt prisnivå.

    Les også:

Etterforskningen har vært rettet mot fire leverandører: tyske Infineon, sørkoreanske Samsung og Hynix, og amerikanske Micron. Sammensvergelsen skal ha vært spesielt rettet mot store amerikanske PC-produsenter, nærmere bestemt Dell, IBM, Apple, Gateway, Hewlett-Packard og Compaq. Virksomheten skal ha vart fra juli 1999 til juni 2002. Micron skal ha inngått en avtale med USAs justisdepartement om å samarbeide i etterforskningen, mot å få redusert straff. En underordnet medarbeider i Micron ble siktet på individuell basis for et års tid siden.

Infineon har vært spesielt i søkelyset. I september godtok selskapet en bot på 160 millioner dollar, og satte av ytterligere 300 millioner dollar for å møte relaterte sivile søksmål og ordne opp overfor PC-produsentene.

Da boten ble kjent, kom det samtidig fram at fire ikke-navngitte Infineon-direktører kunne bli trukket for retten for sin rolle i sammensvergelsen.

I går ble det meldt at fire Infineon-ledere, alle med rang som visepresident, har godtatt å betale en bot på 250.000 dollar hver, og fengsles i fire til seks måneder.

De fire er tyske Heinrich Florian og Günter Hefner, henholdsvis markeds- og logistikksjef og salgssjef for minneprodukter, begge stasjonert i München da prisfiksingen foregikk, samt tyske Peter Schaefer og amerikanske T Rudd Corwin som begge var salgsledere i USA. To av disse – Infineon sier ikke hvem – skal ha forlatt selskapet, mens de to andre skal ha fått stillinger utenfor salgsapparatet.

De fire har erkjent møter med ikke-navngitte salgsledere fra andre minneleverandører, der de har diskutert priser til visse kunder, avtalt priser som skulle oppgis til visse kunder, utvekslet salgsinformasjon for å dokumentere at prisavtalene ble holdt, og godkjent delaktighet av underordnede i sammensvergelsen.

USAs justisdepartement forsikrer at etterforskningen fortsetter.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.