I forrige uke ble to norske menn dømt for DDoS-angrep. Nå jobber Kripos med FBI for å få has på flere

Kripos jobber sammen med Europol og FBI for å få has på datakriminalitet. Illustrasjonsfoto.
Kripos jobber sammen med Europol og FBI for å få has på datakriminalitet. Illustrasjonsfoto. (Bilde: Scanpix)

I forrige uke jobbet kyberpolitiet i Norge, Portugal, Belgia, Frankrike, Ungarn, Litauen, Nederland, Portugal, Romania, USA, Spania, Sverige og England sammen om en aksjon mot nettkriminalitet. 

– Det er ikke gjort noen pågripelser eller siktelser i Norge, men vi har vært med på å dele og ta del i informasjon som er gjort tilgjengelig. Dette er etterretning vi kommer til å benytte oss av fremover. Vi utelukker ikke at det kan komme siktelser eller pågripelser senere, sier Axel Wilhelm Due.

Del av Europol-kampanje

Han er kommunikasjonsrådgiver ved Den nasjonale enhet for bekjempelse av organisert og annen alvorlig kriminalitet i Kripos. 

Due sier at det er store mørketall når det kommer til kyberkriminalitet, og at Kripos nå er en del av en kampanje Europol og FBI har tatt initiativ til.

En 26 år gammel student i California i USA ble denne uken arrestert sammen med et 30-talls andre for å stå bak et tjenestenektnettverk (DDoS-nettverk).

Et DDoS-angrep foregår ved å bombardere en server eller en nettside med store mengder data, slik at sidene blir utilgjengelige for andre brukere.

Selger DDoS-angrep for penger

Aksjonen som har blitt organisert fra Haag i Nederland har tatt sikte på å ta tilbydere som selger denne type angrep for penger.

Det har blitt foretatt over 100 avhør og 34 mennesker har blitt arrestert, ifølge en melding fra FBI. Mange av de arresterte er under 20 år. 

– Denne type angrep får ofte store økonomiske konsekvenser for de som bli rammet. Ofte er det unge gutter som ikke forstår konsekvensene av det de gjør, sier Due.

Kan vente seg ti år i fengsel

26 åringen som ble arrestert i USA kan vente seg en dom på ti år i fengsel. Kyberkriminalitet kan straffes med så mye som seks år bak murene i Norge.

Ifølge FBI krever denne formen for kriminalitet ofte at angriperne jobber sammen i nettverk over hele verden.

– DDoS-angrep er en del av mange spesialiserte angrep som kan kjøpes for penger. Tjenestene benyttes både av yrkeskriminelle og mannen i gata, sier sjef Steve Kelly i International Cyber Crime Coordination Cell (IC4).

(artikkelen fortsetter under)

Ifølge FBI jobber DDoS-angriperne sammen i nettverk over hele verden. Etterretningsorganet mener at det er umulig å få has på problemet om ikke myndighetene jobber sammen på tvers av landegrensene.
Ifølge FBI jobber DDoS-angriperne sammen i nettverk over hele verden. Etterretningsorganet mener at det er umulig å få has på problemet om ikke myndighetene jobber sammen på tvers av landegrensene. Foto: FBI

Kripos bistår FBI

Ifølge FBI er ingen land i verden sterke nok til å utrydde denne formen for kriminalitet alene. Det er Due i Kripos enig med dem i:

– Vi bistår med aktiviteter, aksjoner og kampanjer hvor vi kan bidra med informasjon. Det er en helt naturlig del av det internasjonale samarbeidet. Vi deler på informasjonen vi har tilgjengelig. Det gjelder også for denne aksjonen, sier han. 

I forrige uke ble to norske IT-ansatte dømt til 11 måneders fengsel for å ha organisert et DDoS-angrep mot egen arbeidsgiver

Nordmenn må betale heftig bot

Ifølge Kripos skal de to mennene i 30- og 50-årene ha organisert to angrep mot nettsidene til egen arbeidsgiver i 2013 og 2015.

De to mennene er dømt til å betale 320 000 kroner i erstatning for angrepene. 

Denne typen dataangrep anses etter norsk lov som skadeverk, og på grunn av mennenes høye alder og yrke ble de dømt til det som skal være den strengeste straffen noensinne for tjenestenektangrep her til lands. 

Dommen er foreløpig ikke rettskraftig, og kan ankes videre til lagmannsretten.

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Til toppen