I gang med salget for Wimax

Nå starter salget av Wimax-basert bredbånd i Sør-Sverige slik vi skal få her i Norge.

Nå starter salget av Wimax-basert bredbånd i Sør-Sverige slik vi skal få her i Norge.

Drømmen om ekte trådløst bredbånd slik IKT-bransjen har drømt om i mange år er nå i ferd med å bli en virkelighet. Wimax, storebroren og arvtageren til WLAN, tas nå i bruk kommersielt i Sverige og dette gir en god pekepinne mot hva vi skal få her i Norge.

Som i Sverige har norske myndigheter auksjonert ut Wimax-frekvenser for ekslusiv bruk. I disse frekvensrommene kan lisesenseier, blant annet Nextgentel, Telenor og Catch, løfte sendeeffekten for å skape trådløse bredbåndsnett over lange avstander. Dagens WLAN-nett har bare en lovlig rekkevidde på noen hundre meter.

Det er kraftselskapet Sydkraft som er først ute i spredbebygde Skåne, men foreløpig skal selskapet bare bruker Wimax som spredernett. Med Wimax skal Sydkraf forbinde sine mange små tele-sentraler med bredbånd. Disse sentralene tilbyr i dag ikke sine brukere ADSL fordi de ligger for langt unna stamnettet, men brukere tilknyttet sentralen vil nå få et ADSL-tilbud.

Dette er også en kjent problemstilling fra Norge.

Etterhvert skal Sydkraft også tilby Wimax direkte til kundene, men dette kommer i andre runde, trolig fordi standardene for stajonært Wimax-utstyr akkurat er ferdig og utstyret fortsatt ikke er i salg. Foreløpig koster Wimax-utstyret man trenger rundt 5000 kroner, forteller Sydkraft.

Sydkraft har planer om å la et 20-talls brukere dele en 10Mbit-linje, og reell hastighet kommer derfor an på antall påloggede brukere. Sydkraft sier foreløpig ikke noe om rekkevidde.

Her i Norge ville hverken Catch eller Nextgentel si noe om sine Wimax-planer da digi.no spurte dem tidligere i år.

Til toppen