i-mode til Europa

i-mode kryper fra Japan og mot den nordlige halvkule. Før våren strekker ut sine blomster vil europeere få tilgang til den japanske mobilteknologien.

i-mode kryper fra Japan og mot den nordlige halvkule. Før våren strekker ut sine blomster vil europeere få tilgang til den japanske mobilteknologien.

Først ute er Nederland, takket være KPN Mobile group. Siden 1999 har NTT DoCoMos i-mode-teknologi lokket til seg 30,2 millioner brukere, av disse har 11,3 millioner telefoner som støtter Java (i-Appli) og er nå altså snart klar for Europa.

Det europeiske i-mode er det samme som i Japan: i-mode vil kombinere kvalitetsinnhold, høy hastighet og overlegne håndsett med intuitive betalingsløsninger. I øyeblikket er i-mode operativt i et testnett i Nederland, men vil etter fullført testperiode rulles ut i det nederlandske markedet.

Lanseringsdatoen for i-mode er ikke satt, men vil trolig skjer det en gang mellom mars og juni i år.

Den første telefonen som rulles ut er n21i fra NEC. Denne telefonen er avleggs sammenlignet med telefoner i Japan, men mer enn avansert nok for europeiske brukere som er vant til knøttsmå terminaler og 'nøttete' tastaturer.


Telefonen støtter GPRS. Den støtter i-mode, e-post og er utstyrt med 256 fargeskjerm, avanserte ringetoner og "look who's calling", en tjeneste for visuelt å varsle hvem som ringer deg.

Telefonen er utstyrt med dual-band. Den kjører 120x160 pixler og 10-linjers skjerm. Telefonen veier 120 gram og har standby og taletid på henholdsvis 160 og 150 timer.

I Nederland har tre fjerdedeler av befolkningen mobiltelefoner og KPN har alene fem millioner abonnenter. KPN håper å skape en verdikjede rundt tjenesten og har allerede inngått avtaler med over 100 partnere om levering av innhold. KPN opplyser blant annet at Reuters, SNS Bank, Foto Play, Albert Heijn (supermarked-kjede), Radio 538 (pop radiostasjon for ungdom), Cybird og TMF (MTV-liknende TV-kanal) vil være en del av denne verdikjeden.

Noen av tjenestene vil tilbys gratis, andre vil kreve abonnement.

Så mens hollenderne forbereder seg på tulipaner, i-mode og vårsol, får vi i det kalde nord smøre oss med en tube tålmodighet, mens vi sender SMS og EMS-meldinger og drømmer vått om fremtidige mobiltelefoner med kjempeskjermer og videokamera...

Til toppen