BEDRIFTSTEKNOLOGI

I pre-mobil tid lagde man avtaler...og holdt dem

Noen blir avhengige av å sende tekstmeldinger, andre klarer ikke å holde avtaler. Eller; du kan ende opp sånn:

11. des. 2000 - 15:50
Jo HeldaasTelenor Mobil

- Det begynner i 12-13 årsalderen, og i 15-årsalderen tar det av for alvor. 70 prosent av landets 15-åringer har mobiltelefon. Blant 19-åringene har 90 prosent egen telefon. Det går mest i kontantkort, men et nytt tibud der man kan sperre abonnementet, eller kontrollere det slik at ungdommen ikke kan ringe uhemmet, har også slått an blant landets tenåringsforeldre, sier han til digitoday.no.

Guri Wormdahl, som er NetComs informasjonssjef, nevner én ting når digitoday spør om hvilke sosiale konsekvenser mobiltelefonen har fått for folk flest:


- Før lagde man avtaler, og så holdt man dem!

Nå er det blitt annerledes. Man lager fortsatt avtaler, men de er flytende, og både tids- og stedsaspektet blir forskjøvet eller ignorert inntil man faktisk møtes. Det er blitt så lett å kontakte de man har avtaler med, at man kan gjøre mange endringer underveis.

"Jeg kommer om ti minutter" er nok den beskjeden som gis oftest i mobiltelefon. Om den er nødvendig å gi, skal være usagt, men den er i hvert fall svært populær.

Trendanalytiker Thomas Seltzer i Bengal Consulting forteller at det nå er blitt status blant populære ungjenter å bytte mobilnummer ofte. Disse jentene synes nemlig det er ganske kult at det er få som vet mobilnummeret deres. Og det er sikkert kult for gutta også - for de få utvalgte som har fått nummeret til for eksempel en Britney Spears-klone.

Seltzer understreker også at det selvfølgelig er status når mange ringer. - Det er når de dølleste gutta ringer, at de populære jentene føler det er på tide å bytte nummer, sier han til digitoday.no.

Han nevner også et eksempel på hva ungdommer sier oftest når de tar telefonen. - Tidligere sa man "hei, hvordan har du det?", nå sier man "hei, hvor er du nå?" Dette mener Seltzer kommer av det de i trend-verdenen kaller konneksjonisme, eller det å være sosial og til stede uten å være fysisk til stede.

Det er lett å ta kontakt med andre når man har mobiltelefon. Det er lett å flørte med SMS. Mobiltelefonen er en personlig ting, og man bør helst ikke røre andres. Det er en del av mobiletiketten. Dermed er det slik at når man sender en SMS, så kommer den til rette vedkommende, det kan man være temmelig sikker på. Mange ungdommer benytter denne kommunikasjonsformen til avgjørende spørsmål som "får jeg sjangs på deg?", eventuelt "Får Tone sjangs på kameraten din?", eller til tåredryppende beskjeder som "jeg slår opp", eller "Knut slår opp med venninna di". Da trenger ikke avsenderen å føle konsekvensene på kroppen - i hvert fall ikke i øyeblikket.

Det faktum at mobiltelefonen er en personlig eiendel, gjør også at mange føler seg desto mer ensomme når andre snakker i telefonen. Går du ved siden av en venn på gaten, og vedkommende tar telefonen når den ringer (eller enda verre; tar opp telefonen og ringer selv), føler du sannsynligvis at du er tvunget til å ta del i noe du egentlig er helt utestengt fra. Det er ubehagelig. Å lytte til andre som snakker privat i telefonen. En sak som beskriver hvordan og hvorfor mobltelefonen er personlig kan du lese her: Gi meg din PUK-kode...

En velkjent britisk investor, Robert Keith, er visstnok en mobilbølle. Han eier ikke etikette, men tar uhemmet med seg telefonen over alt, og svarer både i tide og utide. Det forteller "Opticomist" og tidligere Inside Data-journalist Kai Paulsen til digitoday.no.

I Danmark har flere personer blitt behandlet for SMS-avhengighet. Dette kan du lese mer om her: Dansker behandles for "SMS-narkomani"

Det finnes også en i Norge som hevder han er avhengig av å sende tekstmeldinger. Han heter Magnus Glosvik, er 30 år og fra Stryn. Forrige uke ble han intervjuet av NRK Sogn og Fjordane.

Glosvik sa til NRK at han ikke klarer å stoppe med å sende tekstmeldinger. Nylig fikk han en regning på 9.000 kroner, og nesten hele regningen er for mobil-chatting via tekst-TV.

Jo Heldaas i Telenor er ikke bekymret for at flere skal bli SMS-avhengige. Han er heller ikke redd for at Telenor skal bli saksøkt av folk som føler seg følelsesmessig tvunget til å sende tekstmeldinger eller ringe venner på mobilen. Selv om liknende søksmål har vært populært mot visse tobakksprodusenter, tror han Telenor er trygge. Foreløpig.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.