BEDRIFTSTEKNOLOGI

- I snitt koster en kodelinje 100 dollar

Prisen er den samme uansett om det er åpen eller proprietær kildekode, mener Anders Føyen i Microsoft Norge.

4. juni 2008 - 13:14

I et ledelsesforedrag på utviklerkonferansen Microsoft Application Platform Conference i Oslo tirsdag denne uken, snakket strategirådgiver Anders Føyen i Microsoft Norge om selskapets applikasjonsplattform.

Føyen gjorde et poeng ut av noe som egentlig er velkjent i IT-bransjen, men som likevel kan overaske mange: Utviklingskostnaden for å lage den første utgaven av en bedriftsapplikasjon utgjør bare en brøkdel av den totale kostnaden.

Anders Føyer, strategirådgiver i Microsoft Norge.
Anders Føyer, strategirådgiver i Microsoft Norge.

- I snitt koster en kodelinje cirka 100 dollar når du kaster den, uansett om det er åpen kildekode eller proprietær kode. Når du lager den koster den 20 dollar, sier Anders Føyen, strategirådgiver i Microsoft Norge.

Vedlikehold og videreutvikling, samt drift og support blir fort dyrt.

- For hver IT-krone investert brukes cirka 50 øre på drift og vedlikehold hvert år, sier Anne Cecilie Fagerlie, daglig leder for Avanade i Norden.

Hun delte podiet med Føyen, og var svært opptatt av at standardisering fortsatt var den rette veien for å holde kontroll på kostnadene.

- Du må drive standardisering for alt det er verdt, sier Fagerlie.

Hvor lang man burde strekke det, avhenger av hva slags bedrift det er snakk om, men alle bør standardisere så langt som mulig. Hun viste blant annet til hvordan utviklerne i Avanade nøt godt av en standardisering på operativsystem og utviklingsplattform.

- Hvis du vil skape noe differensierende så må du også standardisere. Du kan ikke være unik på alt, sier Fagerlie.

Anne Cecilie Fagerlie, daglig leder for Avanade Norden
Anne Cecilie Fagerlie, daglig leder for Avanade Norden

Hun mente det for mange fortsatt vil være fornuftig å standardisere på både plattform- og applikasjonsnivå, enten det var snakk om operativsystem, mellomvare eller utviklingsverktøy.

Dette har vært en vedtatt sannhet lenge, men den har blitt utfordret de siste årene. Mange mener at IT-avdelingenes standardiseringsregimer er i ferd med å gå utover produktiviteten til kunnskapsarbeidere, og at det er en grunn til at nettbaserte forbrukersystemer ofte ligger langt forran bedriftenes forretningsapplikasjoner.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.