BEDRIFTSTEKNOLOGI

I2O kan ødelegge for gratis OS på servere

I2O-standarden er ikke tilgjengelig for utviklere som ikke har forbindelser med organisasjonen I2O SIG Dette kan få fatale følger for frie operativsystemer på Intel-baserte servere, som Linux og FreeBSD. Men det finnes håp.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
30. juli 1998 - 11:30

I2O SIG (Intelligent Input/Output Special Interest Group) er organisasjonen som nå leder den videre utviklingen av I2O. Alle kan bli medlem i organisasjonen, noe som innebærer at man får tilgang til blant annet spesifikasjonene organisasjonen utgir. Fullt medlemskap i organisasjonen koster 5000 dollar i året, og det er dette som kan være kritisk når det gjelder utvikling av I2O-støtte i de frie operativsystemene. De fleste av disse operativsystemene, inkludert Linux, utvikles av en rekke uavhengige utviklere på frivillig basis. Et så stort beløp som 5000 dollar er langt utenfor rekkevidden til mange.

Nå kunne man kanskje tenke seg at noen få som hadde midler til det, kunne melde seg inn og dermed fortelle de andre utviklerne om spesifikasjonene. Men det går nok ikke. Når man undertegner medlemskapet, undertegner man også en avtale som blant annet forbyr medlemmene å offentliggjøre enhver del av spesifikasjonene til personer som ikke er medlemmer.

Dette kan bety at disse frie operativsystemene blir stående igjen uten I2O-støtte, mens alle de kommersielle operativsystemene for servere vil ha det. Siden de fleste av de kommersielle operativsystemprodusentene er medlemmer - Microsoft, Novell og HP sitter til og med i styringskomiteen - kan det være at disse ønsker å forhindre ytterligere konkurranse fra de frie operativsystemene gjennom i praksis å sperre disse ute fra organisasjonen. Dette hevdes det i hvert fall på nettstedet I2O Explose, som drives av en gruppe programvareutviklere.

Nå ser gruppen også enkelte lyspunkter i situasjonen. Blant annet finnes det en rekke større bedrifter og organisasjoner, blant annet Internett-leverandører, som bruker frie operativsystemer daglig. Disse kan henvende seg til medlemmene i I2O SIG med en viss tyngde og kreve at også utviklere av de frie operativsystemene får tilgang til spesifikasjonene på en rimelig måte.

James D. McInish, prosjektleder ved det amerikanske selskapet GenePro Inc., skriver i en artikkel i nyhetsgruppen comp.os.linux.misc at han tidligere i år er blitt kontaktet av Ron Curry, Intels markedssjef for IA-64, i forbindelse med flytting av Linux og gcc til en Merced-plattform med I2O-støte. McInish forteller at Curry var svært interesserte i å komme i kontakt med erfarne Linux-utviklere som ønsker å være med på dette prosjektet på frivillig basis. Curry understreket at det var nødvendig at alle deltagerne holdt all informasjon om de nye teknologiene hemmelig inntil de blir offentlig tilgjengelig ved introduksjonen av Merced..

Ifølge McInish skrev Curry at Intel fortsatt er i en undersøkelsesfase for å bestemme hvordan man best kan utføre flyttingen og hvem det skal samarbeides med. Curry håper likevel denne informasjonen vil oppklare noen av spørsmålene om framtiden til Linux på Merced/IA-64.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.