Ibas lanserer det ultimate sletteutstyr

Er du ordentlig paranoid og har like god råd er en Ibas Degausser DG.02 den ultimate dingsen.

Standardprosedyren for å slette data på harddisker er spesialisert programvare, vanlig reformatering virker som kjent (?) ikke. Men når harddisken er fysisk skadet, nytter det heller ikke med å kjøre sletteprogramvare.

Disse kjensgjerningene har gitt opphav til en type apparatur kjent som degaussere. Ordet ble først brukt av den britiske marinen i andre verdenskrig, da fiende brukte magnetiske miner som festet seg til skroget. Ved å «degausse» skroget, falt minene av.

En degausser er et skap utstyrt med apparatur som skaper et kraftig vekslende internt magnetfelt. Den norske IT-sikkerhetsleverandøren Ibas har nylig oppgradert sin degausser, etter å ha solgt 66 enheter totalt, hvorav 30 i Norge.

Den nye DG.02 genererer et felt på 11.500 gauss, og brukes til å slette data på harddisker, magnetbånd, disketter, VHS-kasseter med mer. Fire sekunder inne i apparatet er nok til at det er absolutt umulig, selv for den mest iherdige eksperten, å gjenopprette tidligere lagrede data på mediet.

Magnetbånd og videobånd som har vært en omgang i DG.02 kan gjenbrukes. Det samme er ikke mulig for harddisker, siden også deres servo- og vedlikeholdsinformasjon lagres magnetisk.

DG.02 koster 137.500 kroner - og det er uten moms.

Ibas peker på at det er økende fokus på «flere bransjers noe slepphendte håndtering av utrangert IT-utstyr». Selskapet sammenlikner det å formatere en harddisk med det å rive ut innholdsfortegnelsen i en bok. Etter formatering og kjøring av kommandoer som «fdisk» og «delete» er det stadig mulig å rekonstruere det aller meste av lagrede data med tilgjengelige programvareverktøy.

Hvorfor slite til ingen nytte når det er så enkelt å ta ut disken og gi den en omgang i degausseren før den hives?

Til toppen