Ibas lanserer det ultimate sletteutstyr

Er du ordentlig paranoid og har like god råd er en Ibas Degausser DG.02 den ultimate dingsen.

Er du ordentlig paranoid og har like god råd er en Ibas Degausser DG.02 den ultimate dingsen.

Standardprosedyren for å slette data på harddisker er spesialisert programvare, vanlig reformatering virker som kjent (?) ikke. Men når harddisken er fysisk skadet, nytter det heller ikke med å kjøre sletteprogramvare.

Disse kjensgjerningene har gitt opphav til en type apparatur kjent som degaussere. Ordet ble først brukt av den britiske marinen i andre verdenskrig, da fiende brukte magnetiske miner som festet seg til skroget. Ved å «degausse» skroget, falt minene av.

En degausser er et skap utstyrt med apparatur som skaper et kraftig vekslende internt magnetfelt. Den norske IT-sikkerhetsleverandøren Ibas har nylig oppgradert sin degausser, etter å ha solgt 66 enheter totalt, hvorav 30 i Norge.

Den nye DG.02 genererer et felt på 11.500 gauss, og brukes til å slette data på harddisker, magnetbånd, disketter, VHS-kasseter med mer. Fire sekunder inne i apparatet er nok til at det er absolutt umulig, selv for den mest iherdige eksperten, å gjenopprette tidligere lagrede data på mediet.

Magnetbånd og videobånd som har vært en omgang i DG.02 kan gjenbrukes. Det samme er ikke mulig for harddisker, siden også deres servo- og vedlikeholdsinformasjon lagres magnetisk.

DG.02 koster 137.500 kroner - og det er uten moms.

Ibas peker på at det er økende fokus på «flere bransjers noe slepphendte håndtering av utrangert IT-utstyr». Selskapet sammenlikner det å formatere en harddisk med det å rive ut innholdsfortegnelsen i en bok. Etter formatering og kjøring av kommandoer som «fdisk» og «delete» er det stadig mulig å rekonstruere det aller meste av lagrede data med tilgjengelige programvareverktøy.

Hvorfor slite til ingen nytte når det er så enkelt å ta ut disken og gi den en omgang i degausseren før den hives?

Til toppen