Ibas med gavepakke til digi.no-leser

Andreas Huge, leseren som sendte inn sin harddisk til digi.no for at vi skulle få testet diskverktøy som skulle kunne fikse harddisker, er nå sjeleglad. Han har fått tilbake alle dataene sine etter angrep av CIH-viruset.

Andreas Huge, leseren som sendte inn sin harddisk til digi.no for at vi skulle få testet diskverktøy som skulle kunne fikse harddisker, er nå sjeleglad. Han har fått tilbake alle dataene sine etter angrep av CIH-viruset.

I midten av mai ba vi leserne om å sende oss en harddisk som var blitt slettet av CIH-viruset. Ivrigst var Andreas Huge fra Bodø som sendte oss en disk på over ti gigabytes. Vi skulle ved hjelp av forskjellig programvare forsøke å gjenopprette filene på harddisken. Som tidligere skrevet i digi.no, var dette ikke særlig vellykket. Vi ga rett og slett opp.

Men så, etter at disken var blitt pakket pent inn igjen og lagt i ut-post-hylla, fikk digi.no en e-postmelding fra Guro Bye, avdelingsleder i Ibas sin avdeling for datarekonstruksjon. Hun lurte på om vi og leseren kunne være interessert i at Ibas fikk gjøre et forsøk på å gjenopprette filene på disken.

Uten å måtte betale for det.

Guro Bye

Hvem kunne vel si nei til et tilbud som dette? Tidligere denne uken dro digi.nos utskremte reporter og harddisken opp i de dype norske skoger, det vil si Kongsvinger, der Ibas holder til. Vi fikk beskjed om at dette burde være en grei sak, men at det nok ville ta litt tid fordi disken tross alt var temmelig stor.

Disken ble tatt imot og et forsøk på å stille en diagnose ble umiddelbart satt i gang. Dette skulle skje med ekspressfart. Mens undertegnede hygget seg med mat og drikke, jobbet Ibas sine teknikkere med disken. Etter to og en halv time fikk vi beskjeden, rekonstruksjonen ville bli hundre prosent vellykket. Harddisken inneholdt en FAT32-partisjon på åtte gigabytes, fire gigabytes med data fordelt på omtrent 20.000 filer.

Det som nå gjensto var å kopiere alle filene over på en annen harddisk, gjenopprette partisjonen på Huges disk og kopiere alle filene tilbake. Det hele tok omtrent fem timer til sammen.

Teknikeren som gjorde den siste delen av jobben fortalte at jobben gikk greit fordi det var såpass mye informasjon om filsystemet igjen. CIH-viruset sletter nemlig ikke all informasjon om hvordan filene er fordelt på disken, kun deler av den.

Hva ville så det ha kostet vår leser hvis han selv skulle betalt for rekonstruksjonen?

- Mellom 15 og 20 tusen kroner, anslår Bye.

Nå fikk Huges harddisk ekspressprioritet, normalt ville den ikke bli levert før etter to-tre dager. Da ville prisen vært omtrent halvparten.

Til toppen