IBAS planlegger Europa-ekspansjon

Ibas, IT-selskapet som reddet Røyksopps plateutgivelse, går på børs i morgen. Her er selskapets planer:

Ibas, IT-selskapet som reddet Røyksopps plateutgivelse, går på børs i morgen. Her er selskapets planer:

Det norske superbandet Røyksopp mistet alle sine musikkfiler i arbeidet med å spille inn ny plate.

- Vi lyktes med å rekonstruere 99 prosent av filene, sier administrerende direktør Bjørn Arne Skogstad i Ibas, som går på børs i morgen.

I morgen går det Kongsvingerbaserte IT-selskapet Ibas på børs. Fra før har IT-selskaper som NextGenTel, Catch, Opera og AxxessIT har gått på børs det siste året.

Selskapet, som har spesialisert seg på rekonstruksjon av data, vil få en pris på rundt 140 millioner kroner, etter å ha blitt skilt ut av moderselskapet Norman tidligere i år.

Ibas planlegger å bli store. Selskapet ønsker å vokse gjennom oppkjøp og partnersamarbeid.

- Vi vil vokse gjennom oppkjøp av etablerte bedrifter og partnersamarbeid i Europa. Vi vil bygge opp et bredt nettverk, sa Skogstad på et møte i dag.

Ibas har fra før åtte datterselskaper i Europa, og er i følge egne ord ledende i Norden og dominerende i Europa.

Ibas ble for kort tid siden skilt ut av datasikkerhetsselskapet Norman, og arbeider med områdene datarekonstruksjon, datasletting og dataetterforskning.

Ibas var involvert i etterforskningen mot den nå drapsdømte pastor Helge Fossmo i Knutby-saken. Ibas klarte å spore opp tekstmeldingene til den tidligere siktede barnepiken Sara Svensson i Knutby-saken, som har innrømmet å ha drept pastor Helge Fossmos kone.

Ibas rekonstruerte innholdet i tekstmeldingene, som senere viste at pastor Fossmo hadde påvirket barnepiken til å utføre drapet. (se tidligere artikkel). Selskapet ekspertise og teknologi har også vært benyttet i rekonstruksjon av data under Irak-krigen, samt i etterforskningen etter Rockness-forliset utenfor Bergen.

Her Ibas arbeidsområder:
- Datarekonstruksjon: Størstedelen er ordinære saker hvor pc eller programvare har blitt ødelagt på trivielle måter. Men også tilfeller som omfatter brann og vann.
- Datasletting: slette data på en forskriftsmessig måte.
- Etterforskning: Elektroniske dataer blir i økende grad brukt i rettssaker.
- Trening/kursvirksomhet

Ibas hadde i 2003 en omsetning på 77,4 millioner kroner, og et resultat før skatt på 7,6 millioner. Selskapet har gått med overskudd de siste fire årene, og har hatt et overskudd før skatt på 6-8 millioner kroner før skatt i disse årene.

Ibas ble etablert i 1978, og har nå rundt 80 ansatte, fordelt på hovedkontoret på Kongsvinger og datterselskaper i åtte land - Sverige, Danmark, Finland, England, Tyskland, Polen, Frankrike, Singapore.

Selskapet har dessuten distributører og agenter i en rekke andre land i Europa, Asia og Amerika. Ibas satser også på tjenester innen dataetterforskning, som er et område i betydelig vekst.

Til toppen