BEDRIFTSTEKNOLOGI

IBM: 64-biters AIX et grunnlag for vekst

- Med 64-biters AIX 4.3 er vi fullt på høyde med det Digital kan tilby, sier markedssjefen for AIX i Norge, Harald Sevaldsen. Han mener IBM har tatt et stort skritt forbi både Hewlett-Packard og Sun.

Eirik Rossen
9. okt. 1997 - 17:02

Sevaldsen mener at en fullstendig 64 biters implementering omfatter fire forhold: prosessoren, operativsystemet, database og mellomvare.

- Med AIX 4.3 kan vi, i likhet med Digital, tilby 64 biters implementering på alle disse områdene, sier han. - HP og Sun er foreløpig begrenset til 64 biters prosessorer, og Intel har ikke dét en gang.

64 biters systemer er viktig der det er snakk om svært store informasjonssystemer, med store krav til hukommelse og minneadressering.

- I forhold til minneadressering, er ikke 64 biter det dobbelte av 32 biter. Det dobbelte av 32 biter er 33 biter. 64 biter lar deg doble kapasiteten til 32 biter 16 ganger. Adresseringsområdet vokser fra 2 GB til over en halv million terabytes. Man kan tvile på om det noen gang vil være behov for mer.

Sevaldsen mener det er forholdsvis få som har behov for 64 biters beregninger. Alle IBMs RS6000-maskiner greier 64 biters flyttall, den nye S70-modellen (se den refererte artikkelen) kan også regne på 64-biters heltall.

- 64 biter er langt viktigere for anvendelser som krever data i overkant av 2 GB, for eksempel store databaser, store simuleringsoppgaver, og store systemer for elektronisk handel. Men det viktigste ligger i 64 biters-miljøenes muligheter til å skalere oppover, med flere CPU-er, større hukommelse og mer I/O. Eksempler her er web-tjenere, tjenerkonsolidering, data-mining osv.

Et viktig poeng for IBM er at skalerbarhet gir gevinster også for miljøer som må nøye seg med 32-biters programvare. En viktig egenskap som AIX 4.3 er alene om, ifølge Sevaldsen, er evnen til samtidig kjøring av 32 og 64 biters miljøer på 64 biters maskinvare. Han legger til at Digital nylig har erkjent dette behovet ved å tilby en spesiell løsning som gjør det mulig for dem å kjøre et 32 biters program i et 64 biters miljø.

- 32 biters prosesser og 64 biters prosesser deler tilgangen til alle systemressursene og har likeverdig tilgang til en felles AIX-kjerne. De kan kjøres samtidig og de kan kommunisere med hverandre. På Unix-siden har IBM en strategi med ett operativsystem for alle plattformer, om de er énprosessor, symmetrisk flerprosesserende eller massiv parallellprosesserende.

Dette skal gi den fordelen at man ikke behøver å oppgradere alt man har av 32 biters programvare. Sevaldsen viser til anslag fra Digital som viser at 64 biters pekere øker minnekravet til en applikasjon med opptil 25 prosent.

administrasjonssiden skryter Sevaldsen av Web SM (System Management), et nettleser-basert miljø som er "enda bedre enn Visual SM". Miljøet bygger i stor utstrekning på Java, og krever en Java 1.1-kompatibel nettleser. All systemdokumentasjon er tilgjengelig i HTML 3.2 På installasjonssiden nevner Sevaldsen muligheten for å installere AIX 4.3 på en ny tilleggsdisk på serveren, og så starte serveren om igjen fra tilleggsdisken når installasjonen er klar. På engelsk heter dette "alternate disk installation for in-line updates (7x24)".

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.