IBM advarer mot at Oracle kjøper PeopleSoft

IBM har advart USAs justisdepartement mot å godkjenne Oracles planlagte oppkjøp av PeopleSoft.

IBM har advart USAs justisdepartement mot å godkjenne Oracles planlagte oppkjøp av PeopleSoft.

Talsperson Buell Duncan i IBM sier til Financial Times at selskapet har besvart en henvendelse fra USAs justisdepartement om Oracles planlagte oppkjøp av PeopleSoft. Departementet er den instansen som skal godkjenne eller avvise kjøpet, og kartlegger følgelig forholdene i bransjen.

    Les også:

IBM svarte at dersom oppkjøpet går gjennom, vil markedet for bedriftsapplikasjoner totalt domineres av tre store aktører – Oracle/PeopleSoft, SAP og Microsoft – og at det da ville bli bortimot umulig for andre å konkurrere. IBM la til at det selv ikke akter å gå inn i dette markedet, som det forlot i 1999.

Programvare hos IBM dreier seg om mellomvare, database, infrastruktur og drift. Der det er behov for innsats utover det, satser man på partnere. Duncan sier til avisa at PeopleSoft og J.D. Edwards – som PeopleSoft har kjøpt – er IBMs "mest verdifulle" partnere. Han innrømmer at IBM håper at Oracle ikke får godkjent kjøpet av PeopleSoft.

IBMs motstand er langt fra det eneste hindret mot oppkjøpet. Siden PeopleSoft fullførte oppkjøpet av JD Edwards har det forente selskapet kunngjort innsparinger på mellom 150 millioner dollar og 200 millioner dollar det kommende året, hvilket innebærer, ifølge Wall Street Journal, kutt på mellom 800 og 1300 årsverk. Innsparingen er mer enn dobbelt så stor som summen av overskuddene i begge selskapene i første halvår. JD Edwards tjente 6,1 millioner dollar av en omsetning på 409 millioner i halvåret ut april i år, mens PeopleSoft tjente 75 millioner dollar av en omsetning på 958 millioner i halvåret ut juni i år.

Andelen PeopleSoft-aksjonærer som støtter Oracles oppkjøp ligger stadig under 11 prosent, og PeopleSoft-ledelsen opptrer stadig mer selvsikkert. Onsdag i forrige uke lå aksjekursen en stund på 19,65 dollar, det vil si i overkant av Oracles bud på 19,50 dollar, og godt over intervallet 16,5 til 17,0 der kursen hvilte de første ukene i september. Den siste uken har kursen vært forholdsvis stabil i knapp underkant av 19,50 dollar.

Til toppen