IBM anklages for regnskapspynting

IBM-sjef Lou Gerstner møtte forventningene da han la fram tall for fjerde kvartal. Nå beskyldes han for å ha trikset med tallene.

IBM-sjef Lou Gerstner møtte forventningene da han la fram tall for fjerde kvartal. Nå beskyldes han for å ha trikset med tallene.

IBM-aksjen stupte fem dollar på fredag etter at New York Times offentliggjorde en artikkel om hva som i de fleste selskaper vil anses som svært kreativ pynting av regnskapet for fjerde kvartal.

Tallene som IBM-sjef Lou Gerstner la frem 18. januar, møtte estimatene fra markedet og alt var såre og vel. Resultatet etter skatt endte på 2,3 milliarder dollar og en omsetning på 22,8 milliarder dollar var som ventet til tross for fallet de viser fra året før.
Les om Q4-tallene: IBM-inntektene videre ned
Men nå blir det reist alvorlige spørsmål om én post: IBM solgte i løpet av fjerde kvartal sin optiske mottaker/sender-divisjon til JDS Uniphase for 340 millioner dollar. Vanligvis skal slike inntekter føres opp under ekstraordinære poster, for slike inntekter har ikke noe med den daglige driften å gjøre. Men IBM har ført opp salget under driftsinntekter. Uten salget hadde ikke IBM nådd analytikernes estimater, noe som vanligvis utløser et kursfall.


Feil og misvisende regnskapsføring har fått ekstra stor oppmerksomhet i USA etter Enron-konkursen. IBM hevder at de ikke har gjort noe galt og at selskapet har ført slike engangsinntekter som en del av driften siden 1994, skriver amerikansk presse.

Til toppen