IBM åpner markedsplass for offentlig sektor

Det blir full krig om kontrakten for Statens markedsplass. Nå viser det seg at IBM også er ferdig med et system, og har fått på plass de første kundene.

Kampen om hvem som skal få lage markedsplassen til offentlig sektor spisser seg til. For nå viser det seg at to aktører, Ergo Group/Telenor Bedrift og IBM Norge/Nedit begge er ferdige med et system som tilfredstiller det staten ønsker seg.

Denne situasjonen skyldes at markedsplassen egentlig skulle vært på luften. Men Statskjøp avlyste anbudskonkurransen i november i fjor etter at Telenor og Ergo-Group (tidligere Posten SDS) slo sammen sine tilbud. Forrige fredag offentliggjorde Statskjøp sine nye anbudskrav. Planen er nå at markedsplassen skal være i drift i løpet av våren 2002. Les: Staten klar med plan for enorm markedsplass

Nå viser det seg at begge alliansene gjorde det samme riktige valget da stoppen kom i november i fjor: Sett planene ut i livet og sats på at Statens krav ikke endres noe særlig. Muligheten til å lage og eie det som raskt kan bli Norges største e-handelssystem har fristet begge aktørene tungt. For offentlig sektor, med departementer, etater og kommuner, handler tilsammen for over 200 milliarder kroner i året.

IT-selskapene satset riktig - systemene de har laget mens Statskjøp har tenkt seg om, trenger ikke å endres noe særlig.

På mandag ble det klart at DnB, Telenor, Posten og Accenture (tidligere Andersen Consulting) har sammen laget en Internet-basert løsning for innkjøp. Den nye markedsplassen drives av Atento AS, et felleseid selskap. Atento-systemet er allerede i begrenset bruk i Accenture og skal utover året tas i bruk av alle ansatte i de fire store selskapene. Les: Storallianse klar med markedsplass

Dermed så det ut som IBM plutselig lå dårlig an i kampen om statskontrakten, men nå kan digitoday avsløre at selskapet kanskje leder. 14. desember, etter at Statskjøp hadde avlyst anbudskonkurransen, fortalte IBM at de skulle virkeliggjøre sine planer likevel. Les: Norges største E-handels-prosjekt

Nå forteller IBM og deres partner Nedit at løsningen er klar og at de to første kundene er på plass.
- Vi trenger ikke å lage noen ny løsning. Nedit hadde allerede laget et system for å styre innkjøp og en markedsplass som vi kunne tilpasse. Vi er nå ferdige og starter salget av denne markedsplassen til kommunene, forteller Paul Are Killie, offentlig ansvarlig i IBM Norge, til digitoday.no.

IBM har en stor fordel i salget til offentlige kunder, for de driver datasystemene for mange av kommunene og fylkeskommunene. Killie håper åpenbart på at et antall offentlige kunder skal kunne bidra til en seier - Porsgrunn og Hamar kommune har allerede blitt kunder.

IBM påstår at de bare har brukt noen millioner kroner på å tilpasse Nedit-systemet til Statskjøps krav. Stemmer dette, har IBM spart mye penger, for Ergo-Group-sjef Per Andersen fortalte til digitoday.no at alliansen hans har brukt 100 millioner kroner på utvikling og etablering.

Kampen om markedsplassene og statskontrakten er også en kamp mellom to program-samlinger for elektronisk handel: Oracle 9 og IBMs Websphere. I tillegg har IBM tatt i bruk en innkjøpsløsning IBM Danmark har utviklet.

Nedit lager en markedsplass, men tar seg bare betalt for programvaren de leverer til kundene. Nedit.com har allerede 450 leverandører og 285.000 varer i sine kataloger. Selskapet er ett av mange Internett-selskaper IBM har sponset med billige maskiner, programvare og tjenester. Nedit er eiet av Administrastive Datasystemer, Næringssamkjøp, Møllergruppen og BikBok-gründer Kenneth Sandvold.

Selskapet ble i fjor sommer priset til 38 millioner kroner og i en intern-emisjon i år til 20 millioner kroner. Nedit har 21 ansatte og planlegger breakeven i begynnelsen av 2002, forteller administrerende direktør Johnny Dahl.

Til toppen