IBM bærbar leser fingeravtrykk

Nye IBM bærbare har integrert leser for fingeravtrykk, og programvare som lar avtrykk styre alle passord.

Nye IBM bærbare har integrert leser for fingeravtrykk, og programvare som lar avtrykk styre alle passord.

I en kommende modell i den bærbare PC-familien ThinkPad, nærmere bestemt T42 som skal markedsføres fra 19. oktober, har IBM integrert en leser for fingeravtrykk. T42 veier så vidt to kilogram.

Leseren ser ut som et lite spor rett nedenfor piltastene på høyre side av tastaturet. Tanken er at du sveiper fingeren over leseren hver gang du støter på et system som forlanger brukernavn og passord.

Fingeravtrykksleseren virker i spann med medfølgende programvare som forhåndsinstalleres på maskinen («IBM Password Manager»), og med IBM integrerte sikkerhetsbrikke som sørger for svært sikker kryptering. Denne programvaren knytter fingeravtrykk sammen med lister over brukernavn og passord, og legger automatisk inn riktig brukernavn og passord hver gang det dukker opp et skjema på skjermen, straks du sveiper fingeren over leseren. Denne lettvinte påloggingen gjelder både personlige tjenester på Internett, og formelle pålogginger i jobbsammenheng.

Det innebærer at brukere opplever en svært forenklet hverdag, der man en liten fingerbevegelse erstatter besværet med å huske et utall av brukernavn og passord til ulike tjenester. Fingeravtrykkleseren kan også brukes når maskinen starter opp.

I større miljøer kan fingeravtrykksleseren brukes i spann med IBM Client Security Software der man kan pålegge klienter å holde seg til bestemte sikkerhetsregler.

Med tilleggsprogramvare fra det tyske IT-sikkerhetsselskapet Utimaco Safeware, kan den integrerte fingeravtrykksleseren også brukes til å kryptere all lokalt lagret informasjon.

    Les også:

Til toppen