IBM-boks med «innebygd konsulent»

Satser tungt på integrert, men åpent system.

Rodney Adkins,direktør med ansvar for IBMs system og teknologidivisjon, står ved siden av selskapets store nye lansering: Pure Systems. IBM har brukt rundt 12 milliarder norske kroner på utviklingen av systemet.
Rodney Adkins,direktør med ansvar for IBMs system og teknologidivisjon, står ved siden av selskapets store nye lansering: Pure Systems. IBM har brukt rundt 12 milliarder norske kroner på utviklingen av systemet. (Bilde: Jon Simon/Feature Photo Service)

Satser tungt på integrert, men åpent system.

Denne uken lanserte IBM sin nye familie av integrerte systemer kalt PureSystems. Dette er resultatet etter at giganten har brukt 2 milliarder dollar på utvikling og oppkjøp de siste to årene. Planen er å danke ut konkurrentene som Cisco, HP og Oracle på serverrommet med en fullt ut integrert løsning som skal føre til betydelige besparelser knyttet til drift og vedlikehold.

– Driftsutgiftene vokser kraftig og i gjennomsnitt går 70 prosent av IT-budsjettet med til nettopp det. Samtidig vet vi at det tar veldig lang tid å få løsninger fra design til produksjon. Dette er utfordringer som IT-ansvarlige i dag sliter med, og som vi prøver å løse, sier Svein Trulsrud som er seniorkonsulent i IBM til digi.no.

– Skal man lage et IT-system i dag har man tre valg: Enten kjøpe en standard hyllevare, eller en «standard appliance», som er utviklet for å løse en spesifikk oppgave, eller man setter oppgaven bort til en skytjeneste. Vi prøver å ta de beste fra disse tre verdenene og servere det som en pakke, fortsetter Trulsrud.

De første medlemmene i PureSystems familien kommer nå i to fysiske løsninger. PureFlex System er basisløsningen for integrert -infrastruktur, bestående av servere, nettverk, lagring, operativsystem, virtualisering og enhetlig adminstrasjon. Men det er også innebygget administrasjonsekspertise, slik at maskinvaren kan operere optimalt.

I tillegg lanserer de også PureApplication System, som er en integrert løsning for å implementere og drifte applikasjoner basert på blant annet IBMs mellomvare (Websphere, DB2) men også tredjepartsleverandører. For eksempel Oracle-database, dersom man ønsker det.

– Integrert i dette har vi hele IBMs samlede kunnskap om for eksempel provisjonering, skalering, optimalisering og oppgraderinger, sier Trulsrud. IBM har nemlig innebygget sin beste praksis inn i systemet for å få det til å drives best mulig og dermed minimere vedlikehold. Dessuten vil man med en integrert løsning på applikasjonssiden mye raskere kunne sjøsette nye tjenester og ny funksjonalitet.

– Det blir som å ha en innebygget konsulent i boksen, sier Trulsrud.

Den nye familien av systemer som IBM leverer vil også være klargjort for å kjøre nettskytjenester og gjøre det lettere for selskap enkelt å etablere og administrere private nettskyløsninger som automatisk skalerer etter behov.

Selv om IBMs system er fullt ut integrert så har de også en stor grad av åpenhet mot andre leverandører, forteller seniorkonsulent Per Robert Fjelly. Selv om man har en eksisterende lagringsløsning fra for eksempel EMC så kan det integreres og virtualiseres gjennom den nye familien.

Over 125 programvareselskap har allerede inngått samarbeid med IBM om å sertifisere sine løsninger som «klare for Pure Systems» og kan i dag tilby ferdig tilpassede applikasjoner. Disse kan lastes ned en slags «app-store» hos IBM. I pressemateriellet fra selskapet nevner de blant annet at et CRM-system kan lastes ned og settes i produksjon på under en time – i stedet for 3 dager med tradisjonell fremgangsmåte.

Til toppen