Abonner
BEDRIFTSTEKNOLOGI

IBM-brikke pumper en terabit i sekundet

Åpner for for mye raskere fibernett.

Konseptuelt tverssnitt av IBM Holey Optochip.
Konseptuelt tverssnitt av IBM Holey Optochip. Bilde: IBM Research

IBM kunngjorde i går at selskapet har utviklet en prototype av et optisk brikkesett som inneholder det som skal være verden første parallelle, optiske transceiver som kan overføre data med en hastighet på én terabit per sekund.

Prototypen kalles for «Holey Optichip».

IBMs forskere skal ha tatt i bruk en ny tilnærming da de utviklet brikkesettet. Den innebærer at de fabrikkerte 48 hull i en standard, silisiumbasert CMOS-brikke. Hullene åpner for optisk tilgang til 24 mottaker- og senderkanaler i bakkant av brikken. Til sammen danner dette optisk modul som ifølge IBM er svært kompakt og energieffektiv, samtidig som at den leverer høy ytelse. Effektforbruket er på under fem watt. Brikken måler 5,2 x 5,8 mm. Størrelsen begrenses av tettheten til de elektriske lederne.

Brikkesettet skal også være laget av komponenter som alle er kommersielt tilgjengelig i dag. Det gjør det potensielt enklere og billigere å sette brikken i produksjon.

IBMs Holey Optochip pakket inn en optisk modul med nødvendige konktakter. Hullene i brikken er klart synlige på baksiden av CMOS-brikken.
IBMs Holey Optochip pakket inn en optisk modul med nødvendige konktakter. Hullene i brikken er klart synlige på baksiden av CMOS-brikken. Bilde: IBM Research

Som nevnt er brikkesettet basert på parallell optikk. Ifølge IBM er dette spesielt beregnet for raske, multimodus fibersystemer over relativt korte avstander – typisk mindre enn 150 meter. Selskapet skriver at parallell optikk skiller seg fra tradisjonell, seriellkommunikasjon basert på dupleks fiberoptikk, ved at dataene sendes og mottas samtidig over flere optiske fiberkabler.