PowerPC 405LP

IBM-brikke skjærer strømforbruk til en tidel

IBM vil presentere en dedikerbar brikke i PowerPC-serien, beregnet på mobiltelefoner og annet bærbart utstyr, som reduserer strømforbruket til en tidel av dagens nivå.

IBM vil presentere en dedikerbar brikke i PowerPC-serien, beregnet på mobiltelefoner og annet bærbart utstyr, som reduserer strømforbruket til en tidel av dagens nivå.

Brikken er døpt PowerPC 405LP. PowerPC 405 er en serie brikker av typen "system on a chip", der PowerPC-prosessorer integreres med kontrollere og andre kretser for helt spesielle anvendelser. Brikkene brukes i skrivere, nettverksutstyr og i forbrukerelektronikk, blant annet Nintendos avanserte spillmaskin GameCube som japanerne har gledet seg over siden i sommer, og som skal lanseres i vesten i høst.

PowerPC-prosessor fra IBM
PowerPC-prosessor fra IBM.

Detaljer om 405LP har lekket ut i forkant av Microprocessor Forum som holdes i San Jose 15. til 19. oktober. Strømsparing vil bli et viktig tema på denne konferansen og utstillingen. I tillegg til IBM vil også Intel og Transmeta fortelle om kommende produkter.

IBM har satset enorme beløp de siste årene for å utvikle en rekke strømsparende brikketeknologier. Bruk av kopper i stedet for aluminium for interne ledere i brikkene var en viktig milepæl, og har dannet skole for andre produsenter. Teknikken kalt "silicon on insulator" - gjerne forkortet til SOI - har også vunnet innpass i en rekke svært forskjellige brikker, og er lisensiert til en rekke andre brikkeprodusenter.

Strømsparing er en viktig egenskap til Power4, den avanserte dobbelprosessoren som har fått sin første anvendelse i IBMs nyeste superserver pSeries 690, også kalt Regatta.

 
PowerPC 405LP har helt andre anvendelser enn Power4, men er bygget over samme kjerne, og med den samme kopper- og SOI-teknologien. Det spesielle er kretser som sørger for å kutte driftsspenningen til de delene av brikken som ikke er i bruk i øyeblikket, og som greier å gjenopprette spenningen straks disse funksjonene må aktiveres igjen. Kombinasjonen av alt dette skal gjøre det mulig å kutte strømforbruket med opptil 90 prosent i den anvendelsene brikken er tiltenkt.

En liknende tankegang er nedfelt i en prosessor med kodenavn Banias som Intel vil presentere i Microprocessor Forum, og som ventes i produksjon fra 2003.

PowerPC 405LP vil komme i produksjon neste år. Foruten selve prosesseringsenheten, inneholder den spesielle kretser for kryptering og talegjenkjenning.

Ifølge ZDNet og Wall Street Journal innrømmer IBM å arbeide med "fem eller seks" selskaper som er interessert i å bruke brikken til mobiltelefoner, hånd-PC-er og annen forbrukerelektronikk.
 
Til toppen