RESULTATERFINANS

IBM Corp. kjøper norsk programvareselskap

I sitt første oppkjøp på halvannet år, kjøper IBM-sjef Sam Palmisano et lite norsk programvareselskap som fyller et stort hull for IBM.

25. juni 2002 - 14:04

Programvareselskapet MetaMerge driver med integrasjon av ulike IT-tjenester. Det ble stiftet i Oslo i desember 1998 og har siden drevet i hovedstaden med 20 ansatte.

Nå blir selskapet slukt av IBM

Selskapet har siden 1998 utviklet et system for sammenkobling av databaser og andre informasjonslagre. Produktet er rettet mot store bedrifter med mange IT-systemer, Ved å koble sammen systemene med Metamerge kan man gjøre en endring i et kundesystem, en database eller et mindre register og få den oppdatert i mange systemer automatisk. Metamerge kan også kobles til mobiltelefoner, epost og annet for mottak av informasjon eller varsling om endringer.

Denne type sammenkobling av IT-systemer er en av de aller viktigste virksomhetene i IBM og selskapet har åpenbart vært meget ivrige.

Det var IBM som kontaktet Metamerge etter å ha sett produktet i bruk hos kunder som Telia, NHO og Hydro. For IBM har funnet et produkt som ligger deres hjerte nær. Systemet er skrevet i Java og er noe IBM har stort behov for. Nå blir Metamerge en standardkomponent i alle IBMs fire hovedprogramvareprodukter: Websphere (for å lage avanserte Internett-siter), databasen DB2, IT-administrasjonssystemet Tivoli og gruppevare-pakken Lotus Notes.

Metamerge retter seg mot store kunder som eier komplekse IT-miljøer. Med ehandel, fokus på lavere kost og ønske om selvbetjening, skal disse IT-systemene i stadig større grad kobles sammen. Metamerge og lignende produkter gir to store fordeler. I tillegg til at man kan oppdatere et sted og være sikker på at alle får samme informasjon, kan systemet spare mye på IT-konsulentsiden. I stedet for å ha en hel tropp med IT-folk som kan pleie hvert enkelt system, kan man administrere dem sentralt fra IBM Metamerge Integrator, som produktet heter fra i dag.

Markedet for såkalt metadirectory-produkter vil i følge Gartner Group eksplodere. 70 prosent av alle selskaper med mer enn 1000 IT-brukere vil kjøpe seg et metadirectory-produkt innen 2005, spår Gartner. Dette sier noen om fordelene slike produkter gir. For alternativet er klart. Det er å sy en-til-en integrasjon mellom IT-systemer, noe som fungere greit hvis du har to eller tre systemer eller databaser, men som raskt blir svært dyrt med flere systemer.

IBM har trolig skaffet seg et meget viktig verktøy til - for dem - lommerusk. Metamerge ville omsatt for kanskje 15 millioner kroner i 2002 og gått med et lite overskudd. Hva IBM har vært villig til å betale for å få tak i hva som for dem er et meget viktig verktøy, er det vanskelige å tippe. Pris kan ha vært forhandlet frem for en stund siden før IT-markedet hadde falt for mye.

At IBM er fornøyd med hva de har funnet, understrekes også ved følgende fakta: Oppkjøpet er det første IBM Corporation har gjort på 18 måneder. IBM kontaktet Metamerge for et år siden og har gått igjennom produktet fra topp til tå i sine amerikanske laboratorier.

- Det er meget spennende at verdens største IT-selskap gjør et strategiske oppkjøp i Norge. Det sier noe om det norske IT-miljø og hva slags kompetanse vi innehar, mener IBM Norge-sjef Endre Rangnes.

Metamerge var hovedsaklig eid av to venture-selskaper, engelske RVG Greenhouse Fund og Convexa med investor Bjørge Gretland i spissen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.