BEDRIFTSTEKNOLOGI

IBM demonstrerer armbåndsur-PC med Bluetooth og Linux

IBMs forskningslab i Tokyo har utviklet en "armbåndsur-PC" basert på Bluetooth- og Linux-teknologi.

7. aug. 2002 - 10:01
Smartklokken IBM WatchPad.
Smartklokken IBM WatchPad.

digi.no omtalte det japanske utviklingsprosjektet første gang i fjor høst. IBM Japan skulle samarbeide med klokkeprodusenten Citizen om utviklingen av den superbærbare WatchPad 1.5, og den første prototypen ble vist frem den 11. oktober i fjor (dvs. IBM Japan laget WatchPad 1.0 allerede sommeren 2000, men trengte en klokkepartner for å komme videre, og valget falt på Citizen).

Nå har selskapene demonstrert Bluetooth-dingsen for asiatisk teknologipresse, og ifølge AsiaBizTech kan enheten detektere avstander og kommunisere med andre enheter med varierende rekkevidde - fra ti meter og oppover, fra fem meter til én meter og under en meter.

Et foreløpig uløst problem med WatchPad er at batteriet tappes for fort, noe som skyldes høyt kraftforbruk under selve detekteringen. Bluetooth opererer da i samme modus som under sending/mottak av data. Om kort tid skal det imidlertid bli mulig å foreta måleoperasjoner i stand by-modus, da kraftforbruket er mye lavere. Per i dag varer det innebyggete litiumionebatteriet i overkant av én dag med normalbruk, og det er i minste laget.

WatchPad er litt større enn et vanlig armbåndsur (høyde 65mm, bredde 46mm, tykkelse 16mm), vekten er på 43 gram, enheten har en monokrom LCD-skjerm med en oppløsning på 320 x 240 billedpunkter (piksler), og mikroprosessoren bruker et 32-bits ARM-arktitekturbasert LSI men denne vil snart bli byttet ut med en PowerPC-brikke, ifølge IBM.

WatchPad 1.5 har 8MB minne, Linux-kjernen er versjon 2.4 og det grafiske brukergrensesnittet er Microwindows (open source).

Klokken, eller mini-PC-en om du vil, kommuniserer med andre enheter via Bluetooth- og IrDA-grensesnitt, eksempelvis fingeravtrykksensorer, mikrofoner, høyttalere og berøringsskjermer.

Utviklingen av WatchPad fortsetter videre, og det er ennå ikke sluppet detaljer rundt eventuell lanseringstidspunkt eller prisnivå, men ifølge AsiaBizTech vil den sannsynligvis koste "det samme som PDA-er i det øvre sjiktet".

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.