IBM-dominans på superdatatoppen

En ny oversikt over verdens kraftigste datamaskiner er klar. Maskinen på toppen er blitt dobbelt så rask.

En ny oversikt over verdens kraftigste datamaskiner er klar. Maskinen på toppen er blitt dobbelt så rask.

Den 26. utgaven av TOP500-listen over verdens superdatamaskiner ble lagt fram under Supercomputing Conference i Seattle i går. Maskinen på toppen er den samme som har ligget der hele det siste året, BlueGene/L, utviklet av IBM og DOEs National Nuclear Security Administration (NNSA), og installert med DOEs Lawrence Livermore National Laboratory i Livermore, California.

Maskinen har blitt dobbelt så stor de siste seks månedene, og testprogrammet Linpack viser at maskinen har en ytelse på 280,6 TFlop/s, altså billioner beregninger i sekundet. Intet annet system har foreløpig passert 100 TFlop/s-merket, og det er ingenting som tyder på at BlueGene/L vil bli passert med det aller første.

Likevel er det mange nyheter på listen. Fire av de ti kraftigste maskinene på listen er nye, og de 221 svakeste maskinene i listen fra juni i år, har nå falt helt ut. Maskinen som i flere år lå på toppen før IBM kom med BlueGene/L, NECs Earth Simulator, ligger nå på 7. plass.

For å være blant de ti beste, er minimumskravet til ytelse nå 20,53 Tflop/s. For ett år siden var det tilsvarende kravet lavere enn 10 Tflop/s.

IBM er blitt den dominerende leverandøren av superdatamaskiner. Hele 43,8 prosent av maskinene på listen er fra selskapet, inkludert fem av de ti raskeste. HP ligger på en god andreplass med 33,8 prosent av alle systemene.

Intels prosessorer er mest brukt. 333 av de 500 maskinene benytter prosessorer fra selskapet, hvorav 81 systemer er utstyrt med prosessorer som støtter EM64T-teknologien.

Antallet maskiner basert på AMDs Opteron-prosessorer har mer en doblet seg det siste halvåret, fra 25 systemer til 55 systemer, mens antallet systemer basert på IBMs Power-prosessorer nå er 73.

Av de 500 superdatamaskinene, befinner 305 seg i USA. Dette tallet øker sakte men sikkert. 100 av systemene finnes i Europa (41 i Storbritannia, 24 i Tyskland), mens 66 befinner seg i Asia (21 i Japan, 17 i Kina).

Minimumskravet for å komme med på listen er nå 1,64 TFlop/s, nesten dobbelt så mye som for ett år siden (850,6 GFlop/s). Systemet som nå ligger på 500. plass, lå på 173. plass for bare ett år siden.

Den samlede ytelsen til alle systemene er nå på 2,30 PFlop/s, sammenlignet med 1,127 PFlop/s for ett år siden.

360 av systemene regnes nå for å være klynger. Av disse er 249 knyttet sammen ved hjelp av Gigibit Ethernet, mens 70 systemer benytter Myricoms Myrinet.

Til toppen