IBM "eier" både Java og Linux

Målt i mengde produsert kode, er IBM størst innen Java. Samtidig styrer de markedet for Linux i store organisasjoner, sier kjendiskonsulent David Chappell.

Målt i mengde produsert kode, er IBM størst innen Java. Samtidig styrer de markedet for Linux i store organisasjoner, sier kjendiskonsulent David Chappell.

David Chappell er internasjonalt kjent som konsulent, debattant, skribent, forfatter og lærebokforfatter, med applikasjonsutvikling og programvarearkitektur som spesialfelt. Blant oppdragsgivere er Compaq, IBM og Stanford University. Nylig har han turnert Europa for Microsoft, som foredragsholder på konferanser for profesjonelle utviklere.

Noe av det Chappell gjerne poengterer, er hvordan giganten IBM har lykkes i å orientere seg i den moderne verden av webbaserte applikasjoner, og fange opp de rådende tendensene innen plattformvalg. Taperen er Sun, trass i styrken til Solaris og trass i at det er Sun som fant opp Java og har det formelle ansvaret for denne og avledede standarder.

- I mange år har Sun vært dyktig til å spille ut forholdsvis dårlige kort, mener Chappell. - De har kunnet opprettholde sin posisjon ved å spille på behovet for pålitelighet og skalerbarhet. Dette står nå for fall. Kundenes lojalitet overfor Sun er i ferd med å bli irrasjonell. Den kan vare en stund til, men ikke altfor lenge.

Chappell peker på at IBM har utviklet seg til å bli den ledende Java-leverandøren, målt i mengder levert kode. Sammen med BEA har IBM med WebSphere oppnådd en dominerende posisjon innen Java-baserte applikasjonstjenere. Selv om Java formelt tilhører Sun, har IBM vært ledende i å investere i, og tjene på, den nye plattformen.

- Samtidig har IBM samkjørt Java og Linux. I praksis eier IBM Linux, selv om de omhyggelig har unngått å varemerke noen egen Linux. På klientsiden har Linux begrenset interesse, stort sett bare på hobbyplanet. Innen servere til bedriftsmarkedet er Linux et svært interessant markedsalternativ. IBM har posisjonert seg slik at kunder kan velge mellom flere Linux-distribusjoner som kjører på samtlige av IBMs serverplattformer, fra Intel til stormaskin. IBMs omfavnelse av Linux vil få stor betydning.

IBM kunngjorde nylig en avtale med Red Hat som supplerer andre avtaler med SuSE og Turbolinux.

Til toppen