BEDRIFTSTEKNOLOGI

IBM er ikke lenger størst

Stormaskin-salget er i fritt fall, og nå er ikke IBM lengre størst på serversalg i USA. Også Hewlett-Packard sliter tungt mot Suns Netra-servere.

14. feb. 2001 - 09:50

Ferske tall viser at Sun Microsystems snek seg forbi IBM og kapret førsteplassen for salg av servere i USA i fjor. Det er analyseselskapet Dataquest som har sammenlignet omsetningstallene fra serversalget til de store leverandørene.

Tallene tegner et mørkt bilde for to leverandører: Hewlett-Packard og IBM. IBM har siden databransjen barnealder med sine stormaskiner vært standardvalget til de fleste store bedrifter. Men nå er ikke lengre selskapet størst i USA. Sun snek seg forbi med et serversalg på 4,8 milliarder dollar, 100 millioner dollar mer enn IBM. Antall solgte servere
Antall Vekst/fall
Compaq 483.000 15
Dell 349.000 41
IBM 240.000 23
Sun 139.000 56
HP 129.000 -6

Salget av stormaskiner, der IBM har få konkurrenter, falt som en murstein, dels på grunn av stadig sterkere konkurrenter og dels på grunn av at kundene fortsatt ikke investerer i nytt slik de gjorde før årtusenskiftet. Salget av stormaskiner falt fra 2,2 milliarder dollar i 1999 til 1,2 milliarder dollar i fjor, forteller Dataquest. IBM led også under at kundene venter på nye modeller.

Sun gjorde det særlig sterkt med sine Netra-servere, forteller analyseselskapet.

Sun gjorde også livet surt for HP. Salget falt 12 prosent til tross for lanseringen av selskapets nye og kraftige Superdome-server. HP omsatte servere for 2,2 milliarder dollar i fjor. HP mistet særlig kunder til Sun. Dataquest påpeker at HP fremdeles er litt større enn Sun på verdensbasis i antall solgte maskiner, men at USA-tallene viser en trend.

Som ventet gjorde Dell det som vanlig bra. Selskapet solgte 349.000 servere, 41 prosent mer enn i 1999 og klatrer langsomt oppover i markedet med stadig større maskiner.

Heller ikke uventet er det Compaq som vinner igjen når det gjelder antall solgte maskiner med 483.000 i fjor, en vekst på 15 prosent.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.