IBM er på oppkjøpsraid etter halvannet års pause

Verdens største dataselskap satt stille i halvannet år, men nå mener åpenbart Sam Palmisano at bunnen nå er nådd.

Verdens største dataselskap satt stille i halvannet år, men nå mener åpenbart Sam Palmisano at bunnen nå er nådd.

I jakten på signaler om hvordan IT-markedet og børsene skal utvikle seg er kanskje følgende et nyttig innspill:

En opptelling digi.no har gjort viser at IBM siden juni i år har kjøpt opp seks selskaper. Det er kanskje i utgangspunktet ikke så oppsiktsvekkende, tatt i betraktning at IBM er verdens største IT-selskap. Men det blir oppsiktsvekkende når man blar bakover og ser at IBM ikke gjorde et eneste oppkjøp på halvannet år.

Mange analytikere mener at fallet på børsene vil snu når de store oppkjøpene starter - de er et signal om at kursene har falt nok og mer enn det.

Verdens største dataselskap mener åpenbart at tiden for opptur er nært forestående. Og selskapet synes ganske sikker i sin overbevisning, for IBM er ikke kjent for å være impulsive. Under dotcom-bølgen holdt selskapet seg svært rolig. Selskapets toppsjef sastet riktignok knallhardt på Internett som teknologi og muligheter for salg av konsulenttjenester, men investerte selv lite i dotcom-bransjen.

IBM ble sett på som kjedelige da, men i etterkant priser nok IBMs aksjonærer seg lykkelige for ledelsens avventende holdning. For i motsetning til svært mange andre, har IBM ikke trengt å gjøre noen store avskrivninger på tap mot dotcom-bransjen.

Ingen er perfekte, men IBM kan nå smykke seg med at selskapet gjorde sitt siste oppkjøp til dotcom-priser 30. oktober 2001 da de kjøpte programvareselskapet CrossWorlds. Siden har selskapet sittet på pengesekken - åpenbart i påvente av mer realistiske priser.

Det gikk 18 måneder før IBM nå i sommer tydeligvis mente at bunnen var nådd. Kursene har riktignok falt videre, men IBM har timet bedre enn de aller fleste andre.

IBMs oppkjøp er både gjort for å bli større, særlig gjennom oppkjøpet av PWC, og for å skaffe seg strategisk viktig teknologi.

IBM kjøpte lille norske Metamerge 25. juni og konsulentgiganten PwC Consulting 30. juli .

Les også:

Det siste kjøpet understreker IBMs timing - konkurrenten HP bød 18 milliarder dollar for PWC, men IBM endte med å betale 3,5 milliarder dollar.


Siden har IBM kjøpt TrelliSoft (29. august), Access360 (3. september) Holosofx (12. september) og på mandag kjøpte IBM franske EDAS Matra Division med totalt 800 ansatte.

Ellers venter nok markedet på at Microsoft har slikket ferdig sårene fra dotcom-bølgen og gjør et nytt oppkjøp. For selskapet sitter på trolig over 40 milliarder dollar.

Til toppen