RESULTATERFINANS

IBM får ikke opp salget

Femte kvartal på rad med fall i omsetning.

Maskinvaresalget svikter med 12 prosent. Stormaskiner som denne zEC12 er unntaket: De øker med 9 prosent.
Maskinvaresalget svikter med 12 prosent. Stormaskiner som denne zEC12 er unntaket: De øker med 9 prosent. Bilde: Creative Commons
18. juli 2013 - 08:46

IBM offentliggjorde i går kveld sine tall for andre kvartal.

Sammenliknet med samme kvartal i fjor falt omsetningen med 3,3 prosent til 24,9 milliarder dollar. Det er femte kvartal på rad at omsetningen faller.

Nettoresultatet før skatt faller med 19,7 prosent til 4,14 milliarder dollar. Korrigerer man for en avsetning på 1 milliard dollar til restrukturering står nettoresultatet på stedet hvil. Bloomberg og Wall Street Journal peker på at overskuddet faktisk er bedre enn analytikerne hadde ventet. Nettoresultatet etter skatt er 3,23 milliarder dollar, 16,9 prosent lavere enn for et år siden.

IBMs to tjenesteavdelinger, Global Technology Services (drift og infrastruktur) og Global Business Services (IT-konsulent), star for om lag to tredeler av den samlede omsetningen.

Omsetningen til den suverent største av disse, Technology Services, faller med 4,6 prosent til 9,54 milliarder dollar. Business Services faller med 1,3 prosent til 4,60 milliarder dollar.

Programvare er den eneste avdelingen med vekst: 4,1 prosent til 6,42 milliarder dollar. Mellomvareløsningene – Websphere, Information Management, Tivoli, Social Workforce Solutions (tidligere Lotus) og Rational – omsetter for 4,3 milliarder dollar, 9 prosent mer enn for et år siden.

Maskinvare (Systems and Technology) faller med 11,8 prosent til en omsetning på 3,76 milliarder dollar.

Korrigert for butikksystemer (Retail Store Solutions) er nedgangen vesentlig mindre, 8 prosent ifølge IBM (detaljer oppgis ikke). Power-systemer er ned 10 prosent, System x (x86-servere) er ned 11 prosent og lagring er ned 7 prosent. Stormaskiner (System z) er derimot opp 10 prosent.

Det er kjent at IBM har prøvd å selge sin virksomhet innen x86-servere til Lenovo: Forhandlingene brøt sammen i mai, trolig på grunn av uenighet om pris.

Under resultatpresentasjonen i går nevnte ikke finansdirektør Mark Loughridge Lenovo direkte. Han bekreftet dog at årsregnskapet for 2013 trolig ikke vil preges en større avhendelse IBM ikke hadde håpet å få til, samtidig som samtaler som denne avhendelsen ikke er brutt.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.