IBM fikk patent på «autoblogging»

En ny type fjernkontroll skal tilby lettvint pc-fri blogging mens man ser på tv.

IBM fikk patent på «autoblogging»

I forrige uke kom det fram at IBM i april i år fikk innvilget et patent på automatisk blogging mens man ser tv eller film: Automatic blogging during media viewing.

Patentet dekker «metode, system og apparatur» for automatisk blogging av opplevelser man måtte ha når man ser tv eller film distribuert over et eller annet nettverk.

Man skal automatisk kunne blogge samtidig i flere kanaler – Facebook, Twitter og andre – og se både egen og andres innlegg på selve tv-skjermen. Det eneste autobloggeren trenger i tillegg til tv og bredbåndsforbindelse, er en fjernkontroll med utvidede egenskaper. Autoblogging, slik IBM ser det, skal være fullt ut pc-fri.

Ideen forutsetter at fjernkontrollen har kontakt med to nettjenester, utenom bare å kunne styre et tv-apparat. Den ene nettjenesten tilbyr informasjon om medietjenester, det vil si tidspunkter for når hvilke kanaler sender hvilke filmer og programmer. Den andre gir lese- og skriveaksess til bloggtjenester gjennom en egen hub for fjernkontroller.

I patentet er dette illustrert slik:

Fjernkontrollen vil automatisk sørge for å utstyre blogginnlegget med opplysninger om hva man ser på. IBM ser for seg at man skal kunne velge mellom et sett med ferdige «tagger» (hva kan ikke dette ordet brukes til i våre dager!) for å uttrykke for eksempel alternative estetiske eller stilistiske vurderinger av programmet, eventuelt også sinnsstemningen programmet har påtvunget en. Fjernkontrollen skal også gi anledning til å taste inn eget stoff (det heter «custom tags»).

Avhengig av protokollen for overføringen mellom fjernkontroll og bloggtjeneste, har IBM lagt inn en mulighet for å utstyre blogginnlegget med en skjermfangst av det man ser på.

Det er ikke oppgitt hvorvidt denne skjermfangsten kan skje ved hjelp av en opptaksordning, der man selv kan spole tilbake i en sending for å få fram det øyeblikket man nettopp opplevde. Man kan tenke seg hvordan skjermfangst fra opptak kan gi ekstra tyngde til diskusjoner rundt dommeravgjørelser og grisetaklinger.

Fjernkontrollen skal være i stand til å sende innlegget til de sosiale tjenestene man måtte ønske, og skal også gjøre det mulig å se andres reaksjoner på det en skriver.

Som med mange andre ideer for å utnytte moderne teknologi, krever praktisk autoblogging felles tilrettelegging fra flere tjenesteleverandører.

Skjer denne tilretteleggingen skal man kunne sitte hver for seg rundt forskjellige tv-skjermer, og løpende kommentere for hverandre alt fra fotballkamper og politiske debatter til såpeopera og film, gjerne gjennom et utvalg ferdigskrevne ytringer, med det samme apparatet som man bruker til å zappe gjennom kanalene.

Slikt kan vel ikke kalles annet enn framskritt?

    Les også: