IBM forbereder bærbar ThinkPad med Transmeta-prosessor

Den taiwanske OEM-leverandøren Quanta bekrefter produksjonen av IBM ThinkPad 240 X med Transmetas nye prosessor Crusoe.

Den taiwanske OEM-leverandøren Quanta bekrefter produksjonen av IBM ThinkPad 240 X med Transmetas nye prosessor Crusoe.

Opprinnelsen til denne nyheten er den amerikanske tjenesten Bloomberg. På nettstedet til Quanta Computer lar ikke dette seg bekrefte. Fra offisielt IBM hold innrømmes det at selskapet har vist en prototyp på ThinkPad med en Transmeta-prosessor, samtidig som man ikke ønsker å kommentere hvorvidt produktet vil komme på markedet noen gang.

Det fremste kjennetegnet til Transmetas Crusoe-prosessorer, er at de kan omprogrammeres under drift slik at den aktuelle oppgaven kan løses så effektivt som mulig. De er videre spesiallaget med tanke på lavt energiforbruk, og tenkes brukt i bærbare apparater av forskjellig slag og størrelse. De kommer foreløpig i to serier: den rimelige 3000 og den kraftige 5000.

Da prototypen på ThinkPad 240 med Crusoe-prosessoren ble demonstrert, het det at Transmetas prosessor doblet batterilevetiden i praktisk bruk fra fire til åtte timer.
Les mer om Transmeta og Crusoe-prosessoren:
Transmeta på Nasdaq for å hente penger
Sony satser på Transmeta
Intel-trussel hviler over Transmeta
Sværinger omfavner Transmeta
Compaq og Sony investerer hos Linus Torvalds
Transmeta vil samarbeide med Screen Media
S3 vil ha Crusoe-baserte produkter
Crusoe skal revolusjonere bærbare datamaskiner


Det er en rekke forbindelser mellom Quanta, IBM og Transmeta. Quanta er medeier i Transmeta, og er en av to Taiwan-selskaper som er engasjert til å produsere Crusoe-prosessorer. IBM produserer også Crusoe-prosessorer for Transmeta, og er også OEM-kunde hos Quanta. Quanta er en av verdens største produsenter av bærbare PC-er, og har OEM-avtaler med Dell, Hewlett-Packard, Gateway, Fujitsu-Siemens og Apple i tillegg til IBM. Selskapet har videre avtaler med Gateway og America Online om OEM-leveranser av såkalte "web pads" eller bærbare Internett-terminaler, basert på Transmeta-prosessoren.

Ifølge Bloomberg kan IBM bli den første store leverandøren til å lansere en bærbar Crusoe-basert PC på markedet, og slå Sony som er svanger med en liknende maskin.

Bloomberg siterer Quantas talsperson Tim Li som sier selskapets første Transmeta-baserte bærbare PC vil markedsføres som IBM ThinkPad 240 X, og at det sannsynlige prosessorvalget vil være Crusoe TM5400, altså en av de kraftigste Crusoe-variantene.

ThinkPad 240 er IBMs minste bærbare PC. Ifølge News.com vil den og ThinkPad 570 erstattes av X-serien i løpet av september, og de fleste X-modellene vil få en Pentium III-prosessor.

IBM har varslet at nye ThinkPad-modeller vil kunngjøres 20. september.

Les mer om IBMs bærbare PC-er:
IBM tilbyr Linux på nye bærbare PC-er
Mini PCI gjør PC-kort avleggs
Lekker ThinkPad-kolleksjon i mai

Til toppen