BEDRIFTSTEKNOLOGI

IBM fornyer sine mest avanserte servere

Nye Power7 skal være både kraftigere og mer energieffektive enn konkurrentene.

19. aug. 2010 - 15:09

IBM har fornyet sine servere i Power7-serien, og mener de nå er overlegne i forhold til alt som tilbys av konkurrentene. Dette belegges med TPC-C-tall for de nye serverne, og med energisammenlikninger av tilsvarende Unix-systemer fra Oracle (Sun) og HP. Oracle har i mange uker kjørt en internasjonal annonsekampanje der de framhever både ytelse og energieffektivitet som overlegne i forhold til tilsvarende systemer fra IBM.

En test med Power7 780 og DB2 oppnådde et TPC-C-tall på 10,4 millioner transaksjoner per minutt. Det er 2,5 ganger mer enn HPs største TPC-C-tall, og 35 prosent bedre enn det beste fra HP. IBM-maskinen telte 24 prosessorer, 192 kjerner og 768 tråder, mot 64 prosessorer, 128 kjerner og 256 tråder for HP Integrity Superdome (Itanium-prosessor), og 48 prosessorer, 384 kjerner og 3072 tråder for Sun Sparc Enterprise T5440 (Ultrasparc T2 plus-prosessor). Også målt i pris per millioner transaksjoner er IBM overlegen.

Power7-prosessoren sett nedenfra: Den er innkapslet i keramikk, og utstyrt med et eget lokk. Hver prosessor har åtte kjerner, og hver kjerne kjører fire tråder. <i>Bilde: IBM</i>
Power7-prosessoren sett nedenfra: Den er innkapslet i keramikk, og utstyrt med et eget lokk. Hver prosessor har åtte kjerner, og hver kjerne kjører fire tråder. Bilde: IBM

Tallene er interessante: Maskinene og prosessorene har svært ulike arkitektur, og trolig står IBM bedre rustet enn de andre til å videreutvikle sin tilnærming til samspill mellom antall prosessorer, antall kjerner per prosessor og antall tråder per kjerne.

T5440 ble for eksempel lansert så langt tilbake som i oktober 2008, mens T2 plus-prosessoren er over to år gammel og ser ikke ut til å skulle fornyes vesentlig med det første.

Power7 795 er det nye flaggskipet i IBMs Power-familie. <i>Bilde: IBM</i>
Power7 795 er det nye flaggskipet i IBMs Power-familie. Bilde: IBM

IBMs kunngjøring innebærer også at Power7-serien har fått et nytt flaggskip innen energieffektivitet. Power7 795 skal kunne utstyres med opptil 8 terabyte minne og være fire ganger så kraftig som Power 595 (med Power6-prosessoren) uten å trekke mer strøm. Ifølge IBM er den opptil fem ganger så energieffektiv som tilsvarende servere fra Oracle og HP.

Én Power7 795 skal kunne huse opptil 1000 virtuelle servere med «normal» ytelse, med alt det innebærer av innspart plass, energi, kjøling og så videre.

For bedrifter som ikke trenger så mye datakraft, lanseres fire «entry level» servere med Power7, henholdsvis 710, 720, 730 og 740, priset fra 6385 dollar og oppover.

Med i lansering er noe IBM kaller «Smart Analytics System 7700». Det består av ferdig testede pakkeløsninger av ulike kombinasjoner av serveren Power7 740 Express, databasen DB2 og applikasjonen InfoSphere Warehouse. Det skal gi kunder anledning til å etablere moderne og omfattende analytiske løsninger, med all ønsket lokal tilrettelegging, i løpet av få dager.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.