IBM først med kommersiell kobber-CPU

IBM annonserte tirsdag at selskapet nå har startet volumproduksjon av prosessorer som kun bruker kobber istedenfor aluminium som leder. Den første brikken skal være PowerPC 740/750, som ofte brukes i Macintosh-maskiner.

IBM avduket kobberteknologien i september i fjor, og etter det har en rekke brikkeprodusenter igangsatt utvikling av slik teknologi. Men IBM er det første selskapet som har nå greid å utnytte denne teknologien til å utvikle kommersielle produkter.

Teknologien som IBM bruker vil senke strømforbruket til brikkene med opptil 58 prosent. Dette har stor betydning dersom brikkene skal brukes i bærbare datamaskiner, hvor både varmeutvikling og batterilevetid er viktige faktorer. Teknologien gjør også at brikkene er mer enn 40 prosent mindre enn sammenlignbare brikker laget med aluminiumsledere, siden kobber leder strøm betydelig bedre enn det aluminium gjør. Og mindre brikker betyr vanligvis billigere brikker.

Likevel mener analytikere at kobberteknologien foreløpig ikke kan utnyttes skikkelig ved dagens prosessteknologi. Først ved bruk av 0,13 mikron prosessteknologi vil kobberteknologien komme skikkelig til sin rett. Nathan Brookwood ved Dataquest sammenligner dette med en trafikkåre med trafikklys på hvert gatehjørne. Med 0,18 mikron prosessteknologi kommer man raskere fram til trafikklyset enn i dag, men man blir stående lenger å vente på grønt lys. Når man får 0,13 mikron prosessteknologi, blir ventetiden ved trafikklysene kortere.

Når dette vil skje er ennå uvisst. IBM vil trolig starte kommersiell produksjon av brikker med 0,18 mikron prosessteknologien i begynnelsen av år 2000.

400 MHz-utgaven av PowerPC 750-prosessoren har en listepris på 605 dollar i kvanta på 1000 enheter. Dette skal være 65 dollar mindre enn Intels toppmodell, 450 MHz Pentium II.

Det ventes at Apple vil begynne å bruke disse brikkene i sine datamaskiner tidlig i 1999.

Selv om den nye brikken er den første som kun bruker kobber som leder, har IBM allerede brukt en kombinasjon av kobber og aluminium i tidligere brikker, nærmere bestemt dagens 333 og 366 MHz PowerPC-brikker.

(Kilder: News.com, ZDNN, Yahoo! News)

Til toppen